Església de Sant Jordi – Cercs / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A les afores, a la part alta de Sant Jordi de Cercs, l'entitat de població amb més habitants de Cercs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

“Sant Jordi és el poble més nou del municipi i de la comarca del Berguedà. Construït a primers de la dècada dels 70 per donar cabuda a la gent de l’antic poble de Sant Salvador de la Vedella, inundat per la construcció del pantà de La Baells en el curs del riu Llobregat. Es troba a un quilòmetre de Cercs i està situat a una alçada de 720 metres sobre el nivell del mar. És el nucli més poblat del municipi”Ajuntament de Cercs.

Estat: Restaurada. Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Església de Sant Jordi i Sant Andreu, i/o Església de Sant Andreu - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 11/10/2014:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16 en sentit nord, en un lloc d'aquesta via una mica més endavant del PK 105 (42 09 19.6 01 51 28.0), prenem una sortida a mà esquerra, indicada, que ens aboca a una petita rotonda que facilita l'accés a Sant Jordi. Quan arribem a les primeres cases del poble, continuem recte, cap al centre urbà.

A partir d'ara anirem trobant cartells indicatius que ens dirigeixen a l'església. En determinats moments veiem que circulem pel carrer de la Caixa d’Estalvis de Manresa. A la part final del recorregut, ens hem dirigit cap a cal Palou, situada a tocar de l’església que busquem.

En qualsevol cas, nosaltres ja havíem introduït prèviament les coordenades de destí i el nostre navegador ens ha dirigit sense problema fins al davant mateix de l’església.

Església romànica d'una sola nau amb un absis semicircular a llevant cobert a quart d'esfera.

L'edifici fou construït al segle XII però al segle XIII s'hi van fer modificacions: aleshores es va construir la nova volta de la nau, lleugerament apuntada a l'ensems que es reforçava amb arcs torals.

La porta és a migdia i es d'arc de mig punt adovellada.

El campanar s'alça sobre el mur de ponent i es una espadanya de dos arcs de mig punt adovellats.

Al segle XVII es varen construir dues capelles prop de l'absis, al segon tram de la nau, cobertes amb volta de canó i morter. Les obertures són al mur de migdia i doble esqueixada.

La restauració de l'església es va iniciar l'any 1969, continuà el 1974 i finalment es va acabar l'any 1989.

Notícies històriques

El lloc és documentat a finals del segle X o començaments del XI ("Cerchos") però de l'església se'n tenen ben poques referències documentals.

L'any 1290 Bernat de la Portella n'era diaca i el 1312 figura com a parroquial en la visita al Deganat de Berga.

Aleshores era dedicada a Sant Andreu i aquesta dedicació es va mantenir fins al segle XIX.

L'any 1363 la reina Elionor la va vendre a Pere Fresch de Berga juntament amb les esglésies de Vilosiu i Baells, i els castells de Blancafort i Merola.”

Embassament de La Baells