Església de Sant Joan Sesrovires – Subirats / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A la barriada de la Torre-ramona, a la qual dóna nom, un caseriu de Subirats, vila i municipi de la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament en una plaça que hi ha abans d'entrar al recinte clos de Torre-ramona.

No és gens senzill de fotografiar. Per una banda està literalment enganxada a altres edificacions. Per altra costat, el corredor que hi ha en una de les façanes laterals és força estret. La façana principal dona a un clos on hi ha el cementiri i no és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 01/05/2013:

A la zona sud de Torre–ramona. Al menys és senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

L'església és situada al poble de la Torre-ramona, vora el cementiri. És d'una sola nau, coberta amb volta de canó que arrenca d'una gran cornisa motllurada. L'absis és semicircular i està precedit per un tram presbiteral. Al centre de l'absis hi ha una finestra d'una sola esqueixada paredada. En la façana sud s'obre la porta, en arc de mig punt, i una finestra reformada. Està coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls.

L'edifici fou molt reformat amb l'afegit d'una capella a l'angle nord-est, el sobrealçament de tot l'edifici i la decoració interior, que amaga l'original. L'aparell exterior és de carreus irregulars, molt ben disposats, amb filades verticals i juntes.

Notícies històriques

El primer document en que apareix esmentada data de l'any 1325, és la concessió de sepultura feta pel bisbe Ponç de Gualba a Berenguer de Corbins al cementiri de l'església de Sant Joan, sufragània de la parròquia de Sant Pere de Subirats.

El 1930 el rector de Sant Pere de Subirats, a causa de l'estat ruïnós de la rectoria, s'establi a la Torre Ramona; fou llavors que Sant Joan va prendre funcions parroquials, tot i que continuà essent sufragània de l'església del castell.”

Edificacions properesDins del terme municipal de Subirats, podem trobar fins a deu edificacions, però no precisament a la vora les unes de les altresVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

1. Castell de Subirats
  2. Església de Sant Joan Salerm