Església de Sant Joan – Lleida / Segrià

L’actual és una edificació del segle XIX

Situació: A Lleida, ciutat i municipi del mateix nom, capital de la comarca del Segrià, i també capital de la província de Lleida.

Època: L'actual, és una església del segle XIX, edificada en el lloc, on des de l'any 1168 està documentada l'existència d'una mesquita.

Des de llavors, ha sofert diversos avatars:  ha estat transformada, enderrocada, reconstruïda i incendiada ...

Protecció: BCILPatrimoni.Gencat

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Desconeixem si és visitable, tot i que nosaltres hi hem pogut entrar en el context de les festes de celebració de la 6ª edició de “ l'Obert Centre Històric” – (18, 19 i 20 de setembre de 2015).

La trobarem a la plaça de Sant Joan. Hi ha un pàrquing subterrani, de pagament.

“ Descripció

Església de planta basilical formada per una nau central i dues laterals d'alçada menor, amb un creuer tancat per un costat.

Façana neogòtica a base d'obertures ojivals, un rosetó central i una cornisa que remata tot l'edifici. La porta lateral és una còpia d'estil romànic Ilerdenc.

Murs de càrrega, volta de creueria i la coberta amb cavalls. Pedra, fosa i teula àrab.

Notícies històriques

Al 1168 la petita mesquita de la plaça, consagrada uns anys abans com a església, era el cap de la principal parròquia de Lleida.

Transformacions al llarg del 1372. En l'època del renaixement hi havia un quadre de l'Albert Durero. Al segle XVII hi havia dos retaules del plateresc barroc. Al 1601 es fabricà el cor sobre la porta principal de l'església.

Després de la Revolució de Setembre de 1868 s'enderrocà l'església. A l'any 1900 es construí el nou temple d'inspiració gòtica i al 1930 es va incendiar, prenent la tasca de rehabilitació "Regiones Devastadas", fins el 1944.2

Al centre històric de Lleida i voltants, hi ha un bon grapat d'interessants edificacions, segons es pot descobrir al mapa que oferim a continuació, extret d'un fulletó de mà que ens han ofert amb motiu de les " festes de l'Obert Centre històric"