Església de Sant Joan i Sant Marc de Batlliu – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: Edificació aïllada, envoltada de terres de conreu, en terrenys de Montmagastre, entitat de població disseminada d'Artesa de Segre, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera - (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat hi ha un recinte amb un petit cementiri, on s'hi pot entrar lliurament, i on comparteixen espai amb bona harmonia, nínxols d'època moderna i tombes al terra, i on es poden veure dos absis semicirculars i un de rectangular.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Sortim d'Artesa de Segre circulant per la carretera L-512 (Artesa de Segre / Folquer). I circulant en aquest sentit, (No arribarem a Folquer ...)  en un lloc situat a 41 55 29.1 01 05 07.3, on hi ha la fita del PK nº 5, trobarem una sortida indicada per anar a Anya, cap a on ens dirigirem. (Si continuéssim per aquesta carretera L-512, a l’alçada del PK nº 7 hi ha una sortida que accedeix a l’Església de Sant Serni de Vall-llebrerola.)

Llavors ens trobarem circulant per la carretera LV-5122. Arribem a Anya, i continuem fins al final del poble, fins un punt situat a 41 55 30.4 01 06 28.3,  on la carretera per on veníem far un pronunciat gir a l'esquerra.

Però nosaltres continuarem recte.(Hi ha un indicador: Torreblanca) i tot seguit trobem dos camins. Hem de continuar pel de l'esquerra,  en pujada.  Aviat deixem l'asfalt i rodarem per un camí de terra, transitable.

Durant aquesta  part del recorregut, en un moment indeterminat, desapareix el mapa de la pantalla del TomTom, però no tenim cap dificultar en continuar, seguint la pista principal. També durant aquesta part de l'itinerari, ja no trobem cap edificació al nostre pas, llevat d'una, a la dreta del camí, indicada: Can Figuerola (41 56 56.9 01 07 35). A partir d'aquest lloc, el camí es fa una mica més estret, però continua sent transitable. Seguim recte.

A 41 57 00 01 07 52 trobem una desviació. Hi ha un indicador, continuem per l'esquerra.

Finalment arribem a la nostra destinació, sense problemes. Aparquem al davant de l'ermita.

Vistes des de l'Església de Sant Joan i Sant Marc de Batlliu – Artesa de Segre - Entorn

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

L'església de Sant Marc i Sant Joan de Batlliu es troba aïllada en un indret entre camps de cereal, proper al conjunt de masos de Batlliu, i al seu temps proper als agregats d'Artesa de Segre Anya i Montmagastre.

Es tracta d'una església d'una sola nau o tres naus molt petites amb dos absis cap el SE; en el mateix conjunt, a més de l'església, s'hi troba el cementiri de l'indret, amb tombes a terra senyalitzades amb lloses de pissarra (de cronologia antiga però indeterminada) i nínxols moderns edificats.

Les façanes estan mancades d'ornamentació. llevat d'un campanar d'espadanya barroc, sobre el carener de la façana sud.

La façana S, molt senzilla, compta amb una porta adovellada amb un arc de mig punt sobre impostes i campanar de paret d'un ull de factura moderna. La resta de façanes també són senzilles i compten amb petites finestres tapiades.

La seva teulada, a doble vessant, està realitzada mitjançant lloses de pissarra i teula àrab de manera puntual.

L'església resulta un exemple d'estructura molt original,fruit en bona part d'una complexa història constructiva.

Aparentment és un edifici de tres naus molt estretes, cobertes amb voltes de canó de perfil semicircular. Les voltes corresponents a les naus laterals són reforçades, respectivament, per un arc toral, també semicircular, que arrenca d'una pilastra rectangular adossada al mur perimetral. L'altre costat de l'arc arrenca d'una mènsula penjada sobre l'arc apuntat, que uneix la nau central amb les respectives laterals.

La capçalera és formada, a la nau central, per un absis rectangular més estret que la nau, a la qual s'obre directament; interiorment aquest absis ha estat escurçat i és cobert amb volta de canó de perfil semicircular.

Les naus laterals són capçades per sengles absis semicirculars, precedits d'arcs presbiterals, que presenten els bancals asimètrics. Sembla doncs que l'estructura original fou capgirada per l'emplaçament de l'altar en el mur nord i l'obertura de la porta (que potser en substituïa una d'anterior), de manera que l'església quedà orientada N-S.

Això també comportà l'alteració de la coberta, que es formà a dues vessants. Al centre de cada absis lateral s'obre una finestra de doble esqueixada, mentre que l'absis central presenta, paredada, una finestra d'una sola esqueixada.

Al mur nord hi ha dues finestres de doble esqueixada, que s'enfrontarien amb una antiga finestra al mur sud, on ara hi ha la porta. Al mur de ponent, hi ha dues finestres del mateix tipus.

Estilísticament, l'església té un marcat caràcter preromànic i romànic (definit com "romànic de Biscarbó") definit en el context dels segles X-XI.

La nau central, amb trets llunyans al romànic llombard en seria la primera fase; posteriorment s'hi afegeixen les dues naus laterals (probablement contemporànies) cap el segle XI i amb els esquemes clàssics llombards.

L'edifici pateix nombroses refaccions posteriors, reformes i reorientacions que com a mínim continuen fins que s'afegeix l'espadanya barroca.

Notícies històriques

No es compta amb informacions dels moments fundacionals de l'església i tanmateix no se'n coneixen dades anteriors al 1300.

És molt possible que es tracti de l'església de Sant Joan que apareix als sinodals de d'Àger de l'any 1648, al costat de les parròquies d'Anya i Montargull. Posteriorment es consigna en el llibre de visites de l'arxiprestat d'Àger de 1783-84.

A principis de segle XX era ja només una ermita depenent de la parròquia de Montmagastre.”

• Doncs, si, també des d'aquest paratge, és visible, al fons, la muntanya de Montmagastre (762 metres d'altitud – Castell de Montmagastre).

Vistes des de l'Església de Sant Joan i Sant Marc de Batlliu – Artesa de Segre - Al fons, la muntanya de Montmagastre.

• De la pàgina web de wikipedia, referida a aquesta muntanya, ens complau extreure el següent fragment de text:

“ Està ubicat en el cim de 763 metres, i és una referència obligada a la zona.

Des de tot arreu es veu aquesta muntanya de forma cònica i amb les ruïnes del castell i de la canònica de Sant Miquel.

Un punt geodèsic situat damunt les restes del castell serveix de suport a l'hora de gaudir de les impressionants panoràmiques que hi ha des d'aquests indret privilegiat.”

• Per la nostra part, afegim que quan veiem la figura d'aquest pic a la llunyania, no ho podem evitar, ens provoca un cert desassossec, és una presència inquietant, amb un cert aire esotèric ...