Església de Sant Joan de Montbó – Canet d’Adri / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Montbó, entitat de població de Canet d'Adri, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Exterior: relativament bé. Interior: Malmès, depauperat. És lliurament accessible, doncs la porta sols està tancada per una precària corda. A la façana davantera hi havia hagut un porxo adossat, d'embigat de fusta, de dos vessants, que mig tapava una finestra en creu, molt alterada.

Curiosament, encara està completament aïllada, envoltada per una paret de pedra seca, en bon estat.

Accés – Visitada el 25/06/2016:

La part inicial del recorregut és la mateixa que ens ha portat a visitar l’Església de Santa Cecília de Montcal, i que tot seguit reproduïm:

Havent planificat aquesta descoberta des de casa, vàrem determinar establir com a punt de partida, la localitat de Taialà, des d'un lloc situat a l'extrem del carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer de les Oliveres (42 00 01.7 02 47 5.9), cantonada carretera GIV-5312.– Entre els PK 1 i 2 de la carretera GIV 5312 - (Girona / Sant Medir).

Una vegada hem arribat a aquest punt, amb l'ajut del nostre TomTom, enfilem la continuació per la carretera GIV-5312, en sentit nord, fins un altre punt d'aquesta mateixa carretera, situat a 42 00 59.2 02 46 23.4, entre els PK 3 / 4, on hi ha una desviació, i continuem per l'esquerra, per la carretera que al mapa de Google s'identifica com a carretera de Montcal. (Per la dreta arribaríem a Sant Medir).

• Fi de la coincidència de rutes.

Poc abans d'arribar a Santa Cecília, en un punt situat a 42 02 09.0 02 45 35.4, trobarem una desviació a mà dreta, per on continuarem, per una carretera que al mapa de Google s'identifica amb el nom de carretera de Montbó.

Finalment arribem a un lloc situat a 42 02 54.7 02 45 35.7. Hi ha un indicador: Guaita el Llémena !.

Com veureu en el següent MAPA,

en aquest punt hi ha dos sortides successives a la dreta.(1)  Ambdues porten al mateix lloc, s'ajunten al cap de ben pocs metres, una continuació del camí, asfaltat. La primera sortida té tancada la continuació per una cadena.

Hem aparcat al voral del camí i ens hem disposat a seguir el recorregut, a peu.

Recorregut que durant els primer metres encara manté el terra asfaltat. Poc a poc l'envolta la vegetació, estrenyent-lo.

Deixem a l'esquerra unes edificacions sense acabar (2).

Desemboquem en un terreny sense arbres, continuem caminant pel voral

dret del camp (3),

fins un lloc on el camí, ja molt discret s'endinsa a l'arbreda (4).

Tot i que no hi ha cap indicació, podem dir:

De tant en tant hi ha senyals – blanques i grogues - al terra.

El camí a vegades estret, a vegades ample, no és difícil de distingir.

Diríem que la durada d'aquesta darrera part, a peu, no arriba a deu minuts.

Finalment, l’església és ben evident quan ja hi estem a tocar.

Curiositat

Aquesta figuera no ha tingut millor ocurrència que anar a arrelar en aquest lloc.

Localització: N 42 02 55.9 E 02 45 55.1 – Altitud aprox. : 307 m.

El següent MAPA de Google EARTH, confirma la situació:

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2016):

“ Descripció

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada.

La porta és dovellada, molt senzilla, i hi havia hagut un porxo adossat.

La coberta és de volta de canó i té un campanar de torre amb coberta piramidal molt esvelta i amb una finestra a cada façana.

El parament és de petits carreus escairats rejuntats amb morter de calç seguint les formes característiques de l'arquitectura del segle XI.

L'arrebossat que cobreix el campanar i la part alta del mur no deixa veure si es tracta d'una estructura original o bé pertany a alguna reforma posterior, com sembla més probable.

Notícies històriques

Es tracta d'una sufragània de la parròquia de Santa Cecília de Montcal, esmentada en una donació de terres que tingué lloc el 23 de novembre de 1200.

No sabem res més fins l'any 1524, quan el visitador pastoral ordenà que el cementiri fos tancat amb una paret.

L'església fou visitada també l'any 1602 pel bisbe de Girona Arévalo de Zuazo, el qual constatà el bon estat en que es trobava l'edifici.

I el 1624 el bisbe Francesc de Sanjust manà construir un sagrari a l'altar major.”

M A P A de les esglésies romàniques del terme municipal de Canet d'Adri