Església de Sant Joan de Jerusalem – Cervera / Segarra

Església de Sant Joan de Jerusalem – Cervera

I T I N E R A R I

Situació: A Cervera, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de La Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Pobles de Catalunya).

Estat: l’església ha estat absorbida per l'edificació que actualment és sala d'exposicions del Centre Comarcal de Cultura.

Altres noms: Centre comarcal de cultura / Antiga església de Sant Joan de Jerusalem - (Patrimoni.Gencat).

Per la part del carrer Estudi Vell es pot veure una façana i l'espadanya.

Per la part del carrer Major nº 15, es pot accedir a l'edificació on hi havia hagut una escola gratuïta per a nenes i que va ser construïda integrant al seu interior, aquesta església.

Antiga església de Sant Joan de Jerusalem, de la que es conserva la façana posterior.

El mur és de paredat i una part de carreus. En aquesta paret s'obren dues finestres quadrades de diferents mides, una d'elles amb reixa. També presenta dues finestres el·líptiques i a la part superior una espadanya amb dues finestres, on anaven col·locades les campanes.

A l'interior de la casa de cultura hi ha el portal de l'església, de carreu de pedra, rectangular i amb columnes nervades esculpides i llinda del mateix estil. A sobre la llinda hi ha una gran conquilla amb motllura protectora.

Ambdues bandes del portal presenten les imatges esculpides en pedra de dos àngels infants en actitud de sostenir les columnes.

Notícies històriques

Aquest mur i la porta es conservà gràcies a Jaume Pedró, encarregat de fer obres a la Casa de Cultura, antic col·legi de noies.”