Església de Sant Joan de Cornudell – Castellar de n’Hug / Berguedà

Situació: A les afores de Castellar de n'Hug (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Joan de Cornudella.

Accés - Visitada el 01/09/2012:

Procedents de La Molina – Pla d’Anyella i Coll de la Creueta - i circulant per la carretera BV-4031,

una estona abans d’arribar a Castellar de n’Hug, entre els PK 14-13 d’aquesta carretera, i degudament indicada, hi ha una desviació (42 16 57.98 02 01 48.00) a l’esquerra per on continuarem. L’església ja és visible.

Ens trobarem llavors circulant per una ampla pista de muntanya, a estones asfaltada i a estones no,  perfectament transitable, que en un curt espai de temps ens deixarà en una esplanada sota de l’ermita, on aparcarem còmodament.

A continuació i tot pujant unes escales arribarem a tocar de l’esglesieta. Les vistes des d'aquest lloc son esplèndides panoràmiques.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Castellar de n’Hug ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Sant Joan de Cornudell

Esglesiola pertanyent al romànic pirinenc (segle IX) es troba situada dalt d’un turonet. La seva construcció és d’una nau de volta reforçada amb arcs torals, amb el cobert meitat de lloses rústegues i l’altre meitat de teula de construcció posterior coronat pel campanar en forma d’espadanya.

La constitució de les parets indica aquesta construcció correspon a dues èpoques diferents. Possiblement provocat per una ampliació feta posterior a la seva construcció.”

Vistes des de l'església de Sant Joan de Cornudell: