Església de Sant Joan de Bergús – Cardona / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Bergús, un barri als afores (a 8 quilòmetres del nucli antic) de Cardona, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant. Extenses vistes als voltants.

Accés - Visitada el  28/03/2014:

Havent localitzat des de casa nostra, a través de Google Maps, la situació d'aquesta edificació, hem pres bona nota de les coordenades.

Estan situats a Cardona, hem iniciat la ruta des del final del carrer de La Pietat, en un lloc situat a 41 54 36.7  01 40 19.0, molt poc abans del PK 2 de la carretera BV-3001, introduint llavors les coordenades de destí al nostre navegador, que ens ha fet continuar per aquesta mateixa carretera BV-3001, i que hem seguit sense cap entrebanc, fins arribar a un punt situat a 41 53 18.9 01 36 44.2, entre els PK 7 - 8, on hi ha una cruïlla indicada i continuem per la dreta. Ben aviat arribem al lloc desitjat, al cap d'un recorregut total d'uns 6,5 km. aproximadament.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

Tenim com a base la construcció medieval de la qual en resten alguns vestigis (tros de volta de canó,arcuacions als murs, base del campanar, etc) al s. XVIII l'església de Sant Joan de Bergús fou ampliada considerablement.

S'anul·la l'absis romànic i s'allargà la nau en direcció a llevant on fou organitzada la façana neoclàssica; dues pilastres decorades amb elements geomètrics sustenten un frontó triangular equilàter on es refugià una petita fornícula coronada per una venera. També s'obrí un òcul per a il·luminar l'interior.

Notícies històriques

Molts cops s'ha identificat a St. Joan de Bergús amb una cel·la que l'any 889 depenia del monestir de Sant Joan de les Abadesses; estudis recents semblen demostrar que aquesta cel·la correspon a st. Joan de Montdarn (Berguedà).”

• Al costat de l'església hi ha el mas La Garriga, una masia de grans proporcions, que fou ampliada durant els segles XVII – XVIII, i que està acompanyada d'una esvelta torre medieval de planta gairebé quadrada, que dona testimoni de l'existència d'aquesta masia en època medieval.
  • Itinerari alternatiu: Des de Cardona, circulant per la carretera C-55 en sentit nord, una mica més endavant del PK nº 63, en un lloc d'aquesta carretera situat a N 41 55 23.7  E 01 40 02.4, hi ha una sortida a l'esquerra, perfectament indicada,  que permet un còmode accés a Bergús, circulant tota l'estona per una carretera asfaltada i poc transitada.