Església de Sant Jaume de Codonyet – Montmajor / Berguedà

Vistes des de l'Església de Sant Jaume de Codonyet

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sorba, entitat de població de Montmajor, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Documentada des del segle X, segons s'esmenta a la pàgina web de l'Ajuntament de Montmajor. No hi ha aquesta constància a Patrimoni.Gencat.

Reformada al segles XVII o XVIII, segons uns o altres.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 20/11/2015:

Des de Navès,  i circulant, en sentit sud,  per una carretera que no hem pogut identificar, (Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina) ens hem dirigit a un punt (*) situat a 41 58 40.4 01 39 33.6, on hi ha una sortida d'aquest vial, indicada per anar a l'Església de Sant Jaume de Codonyet, situada a una distància de 1,1 km. Entrem a un camí de terra, transitable.

Quan arribem al lloc, al costat de dos masos, Can Agut i Can Jordana, trobem l’església i al costat un cementiri. Aparquem sense problemes.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ Descripció

Església d'una sola nau, amb coberta a doble vessant, orientada a llevant i amb un campanar de planta quadrada adossat a la senzilla façana de ponent.

El campanar té quatre obertures esveltes d'arcs de mig punt adovellats i és cobert a quatre vessants.

La façana és molt simple i fou modificada, l'any 1834, amb l'annexió d'una porta amb llinda de pedra d'una sola peça, amb una simple creu i la data de la realització.

Un petit òcul contribueix a la il·luminació de l'interior.

Notícies històriques

Sant Jaume de Codonyet és esmentada com a sufragària de l'església parroquial de Santa Maria de Sorba, l'any 1757, quan el rector de Sorba, mossèn Carles Miralles, redactà la consueta.

A finals del segle XVIII l'església centrava un petit nucli de set cases.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Montmajor, el següent text (Novembre 2015):

“ Sant Jaume de Codonyet

Al N, al límit ja amb el municipi de Navès, al peu del camí de Sorba, hi ha la petita església de Sant Jaume de Codonyet, sufragània de la parròquia de Sorba.

Ambdues són documentades des del segle X i foren cedides pel comte Borrell al monestir de Ripoll.

Dedicada originàriament a sant Cugat, fou totalment reformada al segle XVII a partir dels esquemes barrocs i l'advocació passà aleshores a Sant Jaume.”

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/11/2012 - 13:01:39”

Altres - Àrea de lleure:

(*) Encara una mica més avall d'aquest punt, a uns 1.250 metres de distància, abans d'arribar a una sortida que mena a l'Església de Santa Maria de Sorba (41 58 02.9 01 39 53.0), (Que al mapa de Google s'identifica com a Ermita de Sant Eudaló), hi ha una àrea de lleure a l'esquerra de la carretera (41 58 13 01 39 44), indicada amb antelació, equipada amb bancs i taules.