Església de Sant Jaume – Belianes / Urgell

És una edificació del segle XVI

Època: – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

La trobarem a la Plaça de l'Església.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

L'actual església de Sant Jaume de Belianes és una construcció del segle XVI però bastida segurament sobre la primitiva església romànica.

La part més antiga que ens resta es correspon amb la porta d'accés al temple dovellada en arc de mig punt. És una porta lateral.

L'edifici es troba articulat a partir d'una nau única, amb capelles laterals i absis poligonal.

La coberta és de volta de creueria amb les seves respectives claus de volta. En una de les claus hi ha l'escut dels templers.

Com a peculiaritat arquitectònica té unes tribunes al segon nivell amb un destacat balustre i aquesta té passos oberts entre els contraforts que a la primera planta emmarquen les capelles laterals.

Exteriorment té una torre campanar datada al segle XVIII.

Església de pedra d'una sola nau amb oratoris laterals (tres a l'esquerra i tres a la dreta, una d'elles el baptisteri). Les cobertes són de volta de creueria a la nau central, volta d'aresta a les capelles i de sostrada plana a la sagristia.

L'absis és semicircular. Hi ha una porta que dóna a la sagristia i una obertura on hi ha la Custòdia. De l'absis arrenquen tres nervis. A la volta central hi ha claus decorades amb motius vegetals.

L'escala del campanar és de caragol. El cor de pedra es troba als peus. La façana és de carreus de pedra. La portada principal és d'arc de mig punt dovellat amb guardapols. Pel damunt hi ha una fornícula buida i una rosassa. La torre és quadrada, de dos cossos. La remata una mena d'espadanya simple.

D'aquesta església prové el Retaule de Sant Jaume, del 1593-1594, que a la guerra quedà reduït a dues escenes i actualment es conserva al dipòsit de l'Ajuntament.

1050-1079: L'església formava part d'una llista de parròquies del bisbat de Vic.

Les obres de recuperació de l'església foren encarregades per contracte al mestre d'obres tarragoní Sebastià Font. Aquest contracte data del 19 d'abril de 1563.

1842: L'església es trobava en ruïnes i poc després es va restaurar.

A l'Ajuntament de Belianes es conserva una taula pictòrica barroca dedicada a Sant Jaume, que antigament es trobava custodiada a l'interior d'aquesta església.

No se sap exactament de quin segle va ser el de construcció de l'església, ja que l'exterior és romànic i l'interior és gòtic.

Daniel Gilabert i Fontova, arquitecte fill de Belianes, va dirigir la renovació de l'any 67-68 (segle XX).”