Església de Sant Gil – Tàrrega / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Riudovelles, entitat de població de Tàrrega, població i municipi del mateix nom i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar: a la plaça de l'Església.

Localització: N 41 42 52.0 E 01 11 43.8 - Altitud:  403 m.

Altres

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

Església amb un exterior de maçoneria amb la porta d'accés situada al laterals dret de l'església.

Aquesta és d'arc de mig punt formada per dovelles molt grans que reposen en un guardapols motllurat.

És coberta a dues aigües i amb un campanar senzill d'espadanya de dos ulls. Just a sota s'obre un ull de bou amb traceria de factura gòtica.

Interiorment és una església de nau única, de murs arrebossats, amb una coberta de volta de canó apuntada i manca d'absis.

Lateralment al costat dret de la nau hi ha una espècie de capella lateral adossada rectangular, i oberta amb un arc de mig punt. Fins a la restauració la porta s'obria a la façana de ponent, però aquesta ha estat tapiada i s'ha reobert la porta original romànica, situada al lateral dret.

També s'ha enderrocat la sagristia i s'ha restaurat el campanar. Pot considerar-se del romànic de transició aproximadament del segle XIV, encara que la porta frontal és del XVII o bé del XIX.

Notícies històriques

La primera notícia documental sobre l'existència d'aquest temple és de l'any 1098, quan consta en l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Guissona, de la qual depenia. També es troba en relació d'esglésies del bisbat d'Urgell que contribuiran en la dècima papal de l'any 1391.”

Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines