Església de Sant Genís de Massadella – Navàs / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Separada uns metres del Mas de Sant Genís, també anomenat Mas de Massadella (construcció del segle XVII), en terrenys del municipi de Navàs, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament. Hem aparcat en terrenys de la masia.

A l'entrada del mas vàrem trobar la seva mestressa, la senyora Montserrat, que assabentada del nostre interès en visitar la capella, ens va facilitar les claus per poder accedir a l'interior, normalment, tancat.

Després de la visita vàrem fer petar una mica la xerrada, donat que la senyora Montserrat és una bona amfitriona, que fins i tot ens va fer donar un tomb per l'interior del grandiós mas.

Entre moltes altres coses interessants, ens va ensenyar uns documents del segle XVIII, exposats al menjador de la casa, i que corroboren l’antiguitat de la masia.

El Mas de Sant Genís - Document de l'any 1714.

El Mas de Sant Genís - Document de l'any 1863.

Des d'aquestes pàgines li donem de nou les gràcies, per la seva gentilesa.

Accés - Visitada el  14/03/2014:

Entre els PK 3 / 4 de la carretera BV-4235, de Navàs a Viver i Serrateix, en un lloc situat a 41 54 28.8 01 51 07.1, hi ha una sortida que accedeix en primer lloc al mas. La capella està al fons de les edificacions, una mica emboscada.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

L'església de Sant Genís és una construcció Romànica força modificada.

A migdia s’hi veu encara la primitiva porta de la qual solament en resta l'arquivolta, doncs ha estat tapiada. Aquesta arquivolta es ornada amb abans, l'un senzill i l'altre refet al s.XVIII.

L'església d'una sola nau té la façana que mira a ponent i sobre l'actual porta s'obre un òcul molt restaurat.

Notícies històriques

L'església de St. Genís de Massadella és una construcció Romànica del s. XIIè l’antiga església del Municipi de Navàs.

Era sufragània de l'església veïna de Sta. Creu del Mujalt. En el fogatjament de 1365-70 s'indica que les "Parròquies de sancta Creu dez mujal e de Sent Genís de Malassadella" sumen 13 focs "de ciutadans". Aquesta església consta en un privilegi del 8 de març de l'any 1363 datat a Montsó.”

• Referit al Mas de Sant Genís, de la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

El Mas de Sant Genís és una interessant masia construïda en diferents etapes però que ha conservat el cos ben diferenciat i pur d'estructura de mas d'una gran elegància.

La planta es rectangular i a tramuntana, un nou cos es dibuixa a manera de torre; possiblement correspon a l'estructura de la primera masia - Torre ampliada i alçada posteriorment.

El cos central està orientat a migdia i la porta d'entrada a tramuntana. Coberta a quatre vessants i amb el carener paral·lel a la façana el conjunt de la masia, tant la part habitada com les pallisses i graners, respiren una excepcional elegància.

Notícies històriques

Manquen les noticies concretes sobre la gran casa de St. Genís, anomenada també Massadella. La casa actual és una construcció del s.XVII - XVIII molt ben conservada.”

• El Mas de Sant Genís