Església de Sant Gallard – Les Piles / Conca de Barberà

D'origen romànic, l'edificació actual és dels segles XVI – XVII

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Gallard, entitat de població de Les Piles, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: No hi consta - (Patrimoni.Gencat) / Segle XII - (Diputació de Tarragona).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament.

Altres noms:  És un temple dedicat a Sant Josep i a la Mare de Déu de la Llet - (Diputació de Tarragona).

Accés - Visitada el 25/05/2015:

Des de Santa Coloma de Queralt (41 31 48.8 01 22 46.8) hem pres la carretera T-201 en direcció a Pontils, sense arribar-hi.

En un lloc d'aquesta carretera, situat a 41 30 51.01 23 20.0 hem pres una sortida a mà esquerra, indicada (Una mica més endavant del PK 2), per arribar al cap d'uns 300 metres a Sant Gallard.

Tot el camí és asfaltat. Hem aparcat al davant.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

Església rectangular en volta de pedra i dos altars laterals, un a banda i banda. La porta sembla d'una època posterior. La resta del conjunt sembla romànic.

Notícies històriques

Està dedicada a la Mare de Déu de la Llet i va pertànyer fins a 1957 al bisbat de Vic. A partir d'aquesta data passà al bisbat de Tarragona.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Juny  2015):

“ Descripció:
Església d'origen romànic d'una sola nau i amb un campanar d'espadanya d'un sol ull. L'edifici actual, dels segles XVI ¿ XVII no conté restes de l'edifici original.

Descripció:

És un temple dedicat a Sant Josep i a la Mare de Déu de la Llet, depenent de la parròquia de Santa Coloma de Queralt.

El temple actual és d’una sola nau amb dues capelles laterals.

A la façana principal destaca la portalada amb una llinda recta construïda amb un gran bloc de pedra rectangular. Sobre la llinda s’obre una petita finestra rectangular i a la part superior de la façana es troba el campanar d’espadanya d’un únic ull.

Notes històriques:

Des dels seus orígens ha estat vinculada a la família Queralt fins que el 1247 es van cedir els drets al monestir de Santes Creus.”