Església de Sant Feliu – La Foradada / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Foradada, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Medieval – Sense estil definit - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Hem aparcat al davant mateix, al camí d’accés. És una curiosa edificació “híbrida”, a mig camí entre una església i una torre medieval.

Altres noms: La Torrota, Torrota dels moros – (Patrimoni.Gencat - arqueologia).

Accés - Visitada el 18/03/2016:

El recorregut inicial és el mateix que el que ens ha portat al castell de Montsonís i al Santuari de la Mare de Déu del Salgar i que oferim a continuació.

Procedents de Ponts, circulant per la carretera C-14, i poc abans d'entrar a Artesa de Segre, en un punt situat a  41 53 22.5 01 02 59.5 deixem una benzinera a mà dreta, i continuem per l'esquerra (Hi ha una indicació: Montsonís), pel carrer que al Google Maps s'identifica amb el nom de carrer Poliesportiu i que ben aviat ens aboca a la carretera LV-9138, per on continuem, per l'esquerra. Deixarem a la nostra dreta, una escola.

Durant el proper recorregut sols trobarem un parell de sortides a mà esquerra, que intuïtivament ja es veu que s'han d'obviar. Circularem tota l'estona per terreny asfaltat, fins arribar a un lloc situat a  41 53 23 01 02 13.6, on trobem uns indicadors: per l'esquerra a Montsonís, per la dreta al Santuari de la Mare de Déu del Salgar.

Seguirem per l'esquerra fins arribar a un lloc situat a 41 53 12.9 01 01 48.6, on continuarem també per l'esquerra, abandonant l'asfalt i entrant a un camí de terra transitable. En aquest lloc hi ha a l'esquerra l'entrada a una casa – Masia nº 3 - on destaquen els còdols de riu de les columnes que flanquegen l'entrada. També hi ha un cartell: Ruta de les Fonts i Marcovau

Entrem al camí de terra, i al cap d'uns 300 metres ja veiem l'edificació que busquem, a la dreta, una mica enfilada al voral del camí.

Localització: N 41 53 00.2 E 01 01 49.4 – 344 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

Es tracta de les restes d'una església, de la qual només s'ha conservat la capçalera, sense vestigis visibles de la nau o les naus.

La capçalera és formada per dos absis semicirculars precedits d'arcs presbiterals, dels quals és més gran el situat al nord. Ambdós tenien una finestra de doble esqueixada als centres respectius.

L'edifici fou reaprofitat amb posterioritat per construir-hi a sobre una torre prismàtica sobre l'absis sud.

L'aparell de les dues parts del conjunt, l'església i la torre, és molt diferent.

A l'església l'aparell és de carreu ben escairat, disposat molt ordenadament en filades uniformes i regulars, que formen una banqueta en la base dels murs. És un aparell propi de l'arquitectura del s. XI.

La torre, en canvi, presenta un aparell més descuidat, format per carreus col·locats en filades regulars, que alternen la disposició horitzontal i vertical successivament.

En el seu conjunt, sembla que l'obra de la torre respon a formes poc elaborades del tipus de construcció del s. XIII.

Castell termenat. Documentat el 1017.

El "Diccionario..." Madoz (XI, Madrid, 1848), a l'article "Monsonís", assabenta:

"...y en la parte oriental a una distancia de un cuarto de hora, existe una torre medio destruïda con el nombre de Torre de San Feliu, en cuyo paraje se ven ruinas y vestigios de varios edificios, que indica haber habido allí alguna población; al pies de dicha torre, que data del tiempo de los moros, se observa aún una parte de capilla o mezquita, construida en igual época que la torre".

Sembla que l'indret de la Torrota fou una antiga quadra, de la que se n'ha perdut el nom, sorgida arran de la repoblació d'aquesta zona exposada a la tèrbola situació de la frontera.

Hi hagué al voltant de l'església i la torre un poblat medieval, tal com testimonien les prospeccions que s'han realitzat a l'indret. Potser es podria identificar amb la quadra d'Aquila que és esmentada en l'acta de dotació de la canònica de Sant Miquel de Montmagastre de 1054.

En aquest document Arnau Mir de Tost, la seva esposa Arsenda i el seu fill Guillem lliuraren a la canònica "ipsa quadra de ipsa Aquila cum ipsa turre et cum decima que inde exierit".

No es pot descartar però, que la Torrota sigui la quadra "prope Foradada" que també es cedeix en la mateixa dotació a Sant Miquel de Montmagastre.”

Altres llocs interessants per visitar:

Al mateix municipi, no gaire lluny d'aquesta església, hi ha un búnquer, un record encara “viu” de la nostra guerra civil (1936 / 1939).

És una construcció bèl·lica del segle XX

Búnquer del serrat de les Forques – La Foradada / Noguera