Església de Sant Feliu de Vallcarca – Sant Llorenç Savall / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Llorenç Savall, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Feliuet - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 28/02/2015:

Situada dins d'una propietat privada (Ca l’Armengol – Segle XIV). Durant el recorregut d'aproximació, pel camí, hi trobem fins a dos cartells prohibint la circulació amb vehicles a motor. Lògicament, caldria contactar amb els habitants del mas per acostar-se a l’església.

Hem iniciat el recorregut d'avui, a la zona nord-est de Sant Llorenç Savall. En un lloc situat a 41 41 08.9 02 03 27.1, al carrer Vapor, al final d'una zona industrial, on hi ha un pont, que tot seguit creuem.

Durant el proper recorregut cal seguir intuïtivament el camí principal, obviant algunes desviacions que marxen o se'ns incorporen.

Solament cal remarcar dos desviacions:

A 41 41 13.3 02 03 26.6, continuem per la dreta. Hi ha un cartell indicant entre altres destinacions una en concret: Armengol.

Una altra: a 41 41 37.5 02 03 46.2, on continuem per l'esquerra. Hi ha un indicador: Coll de Trens (?).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

Església romànica d'una nau amb dues capelles laterals afegides formant creuer.

La nau no conserva la coberta original, actualment té una volta de canó amb llunetes.

A la banda nord hi ha una habitació al costat de l'absis que és la sagristia. L'absis és semicircular i hi ha dues absidioles, una al mur sud, prop de l'absis, i l'altre al mur nord, al centre de la nau.

Al mur de ponent hi ha la façana original amb una porta tapiada i una finestra convertida en ull de bou; en aquesta façana, a la part superior, hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls.

La porta actual s'obre al mur sud. Els murs estan arrebossats però es pot veure que el parament és de fileres de pedres no gaire regulars i carreus als angles.

A la zona exterior de l'absis es conserven dues faixes llombardes sobre un sòcol, però les arcuacions superiors no s'han conservat degut a que es va sobrealçar la coberta.

Es tracta d’un edifici molt modificat en època moderna, si bé conserva alguns dels elements constructius del període romànic.

Notícies històriques

L'església de Sant Feliu de Vallcarca es troba documentada des del 1053. Ja en aquest document, i en altres posteriors, es mencionada com a parròquia però aquesta categoria la perd al segle XVI, quan esdevingué sufragània de la parròquia de Sant Llorenç Savall.

S'hi venera una imatge de la Mare de Déu de l'Ajuda. Ara es oberta novament al culte, encara que només en algunes festes, i està a cura del propietari de la Masia Armengol.

Durant els anys 50 del segle XX es va fer una restauració amb l'objectiu de recuperar l'aspecte original de l'església.