Església de Sant Esteve de Llanars / Ripollès

Situació: A Llanars, municipi de la comarca del Ripollès (Girona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Visitable.

Accés - Visitada el 31/08/2012:

La localitzarem a la Plaça de l'Om, a tocar de l'Ajuntament, al costat de la  mateixa carretera per on hi hem arribat.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Llanars, ens complau extreure el següent fragment d'informació (Setembre 2012):

“ En sortir de Camprodon en direcció a Llanars es distingeix, al bell mig del poble, la silueta de l'element arquitectònic més important del municipi, l’església parroquial de Sant Esteve.

El temple, que presideix una espaiosa plaça situada a tocar la carretera, és d'estil romànic i fou consagrat per Guillem de Peratallada, bisbe de Girona, el 10 de novembre de 1168.

Es tracta d’una construcció d’una sola nau, coberta amb una volta de canó, i amb un absis semicircular a l'est.

A cada ala del creuer hi ha una capella afegida a l'estructura original; pel vessant sud hi ha la sagristia, d’època posterior.

La capella de mà dreta acull el valuós frontal d’altar.

L'església presenta una notable dissimetria entre els murs interiors laterals.

El mur de cara nord és totalment llis, mentre que el del sud presenta dues pilastres.

Aquesta mateixa asimetria és a les façanes; les de migjorn i l’absis estan ornamentades amb dos frisos sota ràfec, un amb dent de serra, i l’altre de mènsules llises; el mur del nord és totalment llis, llevat d’una senzilla motllura.

L'asimetria també es manifesta en l'estructura constructiva dels murs; es combinen els carreus perfectament tallats i polits, amb altres de mida petita, ben escairats, però sense polir.

De la façana principal cal destacar un portal amb llinda i timpà llis, i el campanar.

Sobre la porta hi ha quatre mènsules i uns senyals que indiquen l'existència, en èpoques pretèrites, d’un cos avançat.

Més amunt és visible una simple motllura horitzontal llisa i una finestra de doble esqueixada.

Per sobre s'aixeca el campanar, que originàriament era d'espadanya i únicament tenia dues obertures; posteriorment fou convertit en una torre quadrada, coronada per una teulada piramidal.

La porta està formada per dos arcs de mig punt en degradació, i adovellats; a l'interior d'aquests hi ha dues arquivoltes sostingudes per dues parelles de columnes.

L’arquivolta exterior té incrustats uns poms rodons, mentre que la interior té forma de corda helicoïdal.

Les bases de les columnes estan molt malmeses; els fusts són cilíndrics, llisos i mancats d’ornamentació, i els capitells presenten decoracions.

En els dos capitells exteriors, tot i estar molt erosionats, encara s'aprecien elements decoratius vegetals i animals.

Pel que fa als interiors, el de mà esquerra, mirant la façana, presenta unes àguiles dempeus amb el pit descobert, les ales esteses i les urpes agafades a un collarí.

El disseny, l'esquema d'aquests animals i la tècnica amb què van ser obrats responen a una labor rudimentària.

El capitell de la dreta presenta dos nivells de fulles.

La portalada s'adscriu a les obres influïdes pels corrents rossellonesos.

La porta de fusta, realitzada l’any 1694, si fem cas de la data gravada en els porticons, és una obra molt ben executada; destaca el treball de forja amb què fou reforçada i decorada.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.