Església de Sant Cristòfol – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Busa, una de les nou entitats de població de Navès, població i  municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès. No té cap nucli de poblament agrupat.

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment, no presenta pas mal aspecte. L'interior, al no ser accessible lliurament, ho desconeixem, tot i que una fotografia que hem localitzat, de l'any 1993, ens permet pensar (i desitjar), que actualment, encara podria presentar una bona apariència.

Itinerari d’accés, no disponible.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

Església neoclàssica, construïda damunt de la primitiva romànica.

A la porta, apareix la data de 1758. És d'una sola nau i l' absis ha desaparegut. De la primitiva església romànica en resta, però no complert i encarat a ponent, el mur del frontis on és visible el campanar d'espadanya, per a dues campanes, fet de pedra tosca, amb arcs de mig punt adovellats, i part de la línea que seguia la coberta.

Al mur de llevant es veu un gran arc de dos metres d'ample, de mig punt, adovellat amb pedra tosca i resseguit per un altre arc de pedres rectangulars, també de pedra tosca.

Les mides de l'església romànica són de 5 metres per llargada desconeguda. La porta actual és amb llinda de pedra i al damunt, hi ha un petit rosetó. El parament és de carreus irregulars units amb morter.

Notícies històriques

Església no esmentada en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell l'any 839, però conserva estructures romàniques del segle XI, però molt modificada.

D'aquesta església es tenen notícies tardanes, ja que durant la guerra de l'any 1936 va ser destruïda tota la documentació de la parròquia.”