Església de Sant Cristòfol de Toses – Ripollès

Situació: A Toses, poble del municipi del mateix nom, a la comarca del Ripollès - (Girona).

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 01/09/2012:

Senzill de localitzar: Al final del carrer Església. Durant el curt recorregut pels carrers del poble, hi ha cartells indicatius.

Altres: A l'Oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses ens han facilitat un fulletó: " Romànic. Una volta pel Ripollès” (1) - (2), del qual ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“Sant Cristòfol de Toses:

Aquesta petita església, situada damunt del poble de Toses, està formada per una sola nau rectangular coberta amb volta de canó apuntada i culminada amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d’esfera.

El campanar és de planta quadrada amb dos pisos, coberta a dues vessants i decorat amb arcuacions llombardes.”

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Descripció

L'església de Sant Cristòfol es troba als afores del poble, al capdamunt d'un seguit de feixes que hi menen, dominant tota la vall.

És un edifici d'estructura romànica amb planta d'una nau amb absis semicircular que té adossades dues capelles que li donen forma de creu llatina.

La coberta és de volta de canó apuntada.

La portalada amb una simple llinda, situada al mur de sud-est, conserva una bonica porta amb decoració de ferro forjat.

La capella de la dreta s'allotja sota el campanar de torre de dos pisos, amb un fris de decoració d'arcuacions llombardes, i coberta a dues vessants.

A l'interior es conserva una pica d'aigua beneita, de 30 cm de diàmetre i una de baptismal decorada amb el relleu d'una creu.

Les pintures murals originals van ser traslladades al Museu Nacional d'Art de Catalunya l'any 1952, així com la biga travessera policromada de l'absis, les pintures sobre taula del baldaquí i una imatge de la Mare de Déu del segle XIII.

En dates més recents s'han descobert alguns fragments de pintura mural que s'ha restaurat i es conserven "in situ".

Notícies històriques

Es desconeix la data de consagració d'aquesta església, però el lloc és anomenat l'any 839 pertanyent al comtat de Cerdanya.

Les primeres notícies fiables d'aquest indret són de l'any 1035, quan surt esmentat en el testament del compte Guifré de Cerdanya.

A l´església es troben elements arquitectònics que es poden datar cap el segle XI i l´absis es pot datar al segle XII.

En trobar-se aquesta a les afores del poble, demostra que estava sota poder feudal i no sota el domini de l´església.

Les pintures que apareixen a la capella lateral dreta de la nau, mostren una remodelació en la decoració d´aquesta cap els segles XVII o XVIII.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.

Vistes de Toses: