Església de Sant Cristòfol de Cerdans – Arbúcies / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Arbúcies, població i municipi del mateix nom, a la comarca de La Selva (Girona).

Protecció: No hi consta  -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Adossada a l’església, hi ha la rectoria. Aparcament.

Accés - Visitada el 13/06/2015:

Procedents de Viladrau, i circulant per la carretera GI-543 en sentit Arbúcies, a l'alçada del PK nº 17 trobarem una cruïlla (41 50 55.7 E 02 24 33.4), on una de les sortides d'aquesta via està indicada per anar a Santa Fe del Montseny i a unes instal·lacions de l'empresa Nestlé. Llavors accedirem a la carretera GIV-5201, per on continuarem.

Ben aviat, entre els PK 0 / 1 d'aquesta carretera (41 50 45.0 02 24 24.0) trobarem una indicació per prendre una sortida a mà esquerra, indicada: Camí de la Font de Viladrau. En aquesta direcció continuarem. Al cap d'uns 2 km. aproximadament, arribarem a les instal·lacions de Nestlé. Fins aquí, tota l'estona circulem per terra asfaltat.

En aquest lloc hi ha una zona d'aparcament (41 50 41.9 02 25 23.0), on deixarem el cotxe i continuarem a peu.

Des d'aquesta espècie de plaça rodona, hi ha una sortida a mà dreta, que accedeix a un camí de terra, on al començament hi ha un senyal de tràfic que limita la continuació del pas als veïns. Per aixó hem invitat a aparcar abans el cotxe.

Trobarem l’església uns vuit-cents metres més endavant (Uns deu minuts, a peu).

Localització: N 41 50 33.9 E 02 25 51.2 – Altitud:  827 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

L'església de Sant Cristòfol de Cerdans es troba a 827 metres d'alçada, dins la reserva del Parc Natural del Montseny.

És un edifici format per una nau rectangular coberta amb volta de canó reforçada per una arc toral i amb un absis semicircular a llevant, decorat amb un grup de cinc arcuacions llombardes separades per lesenes i coronades amb motllura.

És difícil poder veure l'absis exteriorment ja que a inicis del segle XVIII es va tapar en adossar la rectoria a l'antiga església.

Sobre la volta d'aquest absis hi podem veure una petita torre de campanar, de base quadrada i coberta a quatre vessants, de construcció més tardana.

A l'interior, l'absis té centrada una finestra de doble esqueixada. Són també posteriors, les dues capelles laterals, situades a banda i banda de la nau central, les quals donen un aire de transsepte, obra del segle XVI.

La porta principal es troba al mur de migdia, és d'arc de mig punt amb dos plecs.

La façana presenta un fris decorat amb arcuacions llombardes que es repeteix a la façana de tramuntana però deixa sense decoració el mur de ponent.

El conjunt respon a les formes pròpies de l'arquitectura llombarda evolucionada, de la fi del segle XI o inicis del XII.

L'edifici de l'antiga rectoria es troba a llevant, adossat a l'exterior de l'absis. És una construcció dels segles XVIII i XIX, de tres plantes, cobert amb doble vessant i caiguda a la façana.

L'entrada principal és d'arc rebaixat envoltat amb pedra, així com les obertures rectangulars dels diferents pisos. Cal destacar un balcó a la part central del primer pis i el rellotge de sol de la façana.

A la part dreta, la façana lateral, hi ha un porxo afegit, de construcció moderna, i una terrassa amb balconada correguda al damunt, corresponent al primer pis.

En aquesta façana i a la posterior algunes de les obertures són envoltades de rajol, la qual cosa indica que es tracta d'una construcció del segle XIX o XX.

Notícies històriques

Tot i que Cerdans és esmentat ja el 878, la seva església parroquial és una construcció de finals del segle XI o principis del XII.  Reformat al segle XVI.

D'aquest temple procedeix una creu processional treballada en aram de finals del segle XIII conservada al Museu Episcopal de Vic.

L'any 951 consta entre les propietats i béns del monestir de Santa Maria de Ripoll. Ja des dels seus orígens la parròquia de Cerdans feia part del comtat d'osona i pertanyia a la jurisdicció eclesiàstica de Vic, encara ara en l'actualitat.

L'església dedicada a Sant Cristòfol es bastí vers el 1153. En aquest moment formava part de la senyoria de Gurb, però ja en el segle XIII els documents senyalen que formava part de la batllia d'Arbúcies, sota domini i jurisdicció dels vescomte de Cabrera.

Al 1319 la parròquia fou cedida amb tota la demarcació i drets parroquials al monestir de Sant Llorenç del Munt. Durant el segle XIV fou regida per un canonge d'aquest monestir i al segle XV fou confiada a rectors veïns, sobretot d'Espinelves. En els fogatges de 1497, 1515 i 1553 només hi constaven dins la parròquia els masos de Terrers, Serrat i Mataró. Al 1883 la rectoria es trobava habitada per dues persones.”