Església de Sant Cristòfol de Beget – Camprodon / Ripollès

Situació: A Beget, poble del municipi de Camprodon (Ripollès) – Girona.

Estat: Bon estat - Visitable.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Camprodon, ens complau extreure el següent fragment d'informació (Setembre 2012):

“ El municipi de Beget el trobareu presidit per l'església romànica de Sant Cristòfol de Beget (segle XII) , un dels exemplars romànics més bells de la zona i molt ben restaurat.

A l'interior s'hi venera la famosa majestat de Beget: imatge del Sant Crist (Divina Majestat), talla del segle XII, amb túnica fins als peus i corona, la qual presideix l'altar major.

Creat a imatge de la representació de Jesús crucificat, tal com ho feien els artistes orientals dels segles XI i XII, i de procedència bizantina.

Té també molt d'interès la pica baptismal romànica, un retaule gòtic d'alabastre, del taller de Sant Joan de les Abadesses, que representa diverses escenes del cicle nadalenc i de la vida de la Verge, i la imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut (segle XIV), a més d'un conjunt de retaules barrocs.

Aquesta església està catalogada com a monument nacional.

El temple és un exemplar romànic de la segona meitat del s. XII.

De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur.

Construït al voltant d'un desaparegut monestir benedictí, l'església és la seva única referència.

De nau única, absis amb arcuacions llombardes i finestral, porta decorada amb dos arcs en gradació i columnes; i torre campanar de 22 metres d'alçada, amb base quadrada i de quatre pisos.

L'església és d'una sola nau, reforçada per arcs torals, de molta grandària tenint en compte la demografia de la contrada.

Conserva tots els altars, retaules i imatges que es van salvar de les maldats de l'any 1936.

Té el portal a la façana de migjorn i està constituït per dos arcs de degradació, sostinguts per columnes i capitells esculturals.

Malgrat l'erosió dels anys el portal és força sencer i s'observa la seva bellesa arquitectònica.

El campanar està situat entre el portal i l'àbsida.

És quadrat i té quatre pisos.

S'hi evidencien dues èpoques de construcció.

Els dos pisos superiors denoten una pedra de major qualitat, més ben escairada i de carreus més regulars.

També els finestrals dels pisos superiors tenen els capitells més ben esculturats, amb motius humans i vegetals.

L'àbsida és una bella mostra del romànic madurat.

El finestral és de línies perfectes; exhibeix dues parelles de columnes amb capitells esculturats.

La renglera d'arcuacions llombardes, sostingudes per altres tantes mènsules, embelleixen i estilitzen la rodona barbacana.

La Majestat de Beget es va salvar de la destrucció, el 1936, gràcies a la valentia dels veïns que s'oposaren a la seva profanació i destrucció.

És doblement preada per constituir un dels exemplars més representatius i ben conservats avui existents al nostre país, i dels pocs que poden admirar-se en el seu lloc habitual, l'altar major de l'església de Beget.”

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camprodon, i no precisament a la vora les unes de les altres, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.

Unes vistes de BEGET: