Església de Sant Climent – L’Espunyola / Berguedà

Atenció: A l’Espunyola hi ha dues edificacions amb el nom molt semblant:

.

.

.

.

I T I N E R A R I

Situació:  A les afores de L’Espunyola, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Bon estat. Suposem que serà Visitable uns moments abans o després del horari de culte, que es celebri en els dies i hores assenyalats en un cartell.

Accés - Visitada el 01/08/2011 i el 06/09/2014:

Circulant en sentit Ripoll per la carretera C-26 - (Eix Prepirinenc) - (Alfarràs – Balaguer - Ponts - Solsona - Berga – Ripoll - Sant Joan les Fonts - Figueres – Roses), trobant-nos en terrenys de l’Espunyola, a l’alçada dels PK 138-137, en un lloc situat a 42 03 13.0 E 01 46 51.0, veurem una sortida a mà dreta, indicada – camí de Sant Climent -  per on continuarem.

Entrarem ara a un camí de terra, transitable, que en un curt recorregut d’uns 200 metres, ens deixarà al davant de l’església, on hem aparcat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau de planta rectangular amb murs força gruixuts amb un absis semicircular obert a llevant amb una obertura al centre, actualment tapiada.

No hi ha cap tipus d'ornament exterior, amb el parament irregular. Aquest, a més, mostra diferències depenent de la zona, prova que l'edifici es reformà fins a tres vegades.

Als peus trobem un campanar de secció quadrada.

La façana és austera, únicament destaca la portada, un arc de mig punt adovellat i a sobre seu, un òcul. La coberta és a dues aigües.

Notícies històriques

Les primeres notícies d'Espunyola daten del s. X. El 900 el bisbe Nantigia d'Urgell consagrà l'església de St. Salvador de Mata, dins del terme de l'Espunyola. El 24 de juny de 950, la comtessa Adelaida, filla dels comtes de Barcelona, donà l'alou de l'espunyola al monestir de St. Joan de les abadesses. L'alou comprenia el castell, l'església parroquial, les terres i camps de la seva demarcació.

Primerament advocada a St. Nicolau, més tard adoptà el nom de Climent, al pendre la titularitat a l'església del castell, passat ja el s. XVI.

Les modificacions del s. XVIII afectaren a l'interior, que fou enguixat, a l'annexió de dues capelles laterals, una sagristia, la rectoria i la façana amb campanar, al s. XIX.”

Altres llocs interessants per visitar: curiositats.

Al davant de l'església, hi ha aquesta muntanya:

Ens ha sorprès agradablement la imatge d’aquest cim. És visible des de la contrada  on hi ha aquesta església.

Una veïna d’aquest lloc, ens ha comentat que es pot pujar-hi en cotxe fins dalt, on hi ha un petit llac ... Resta pendent per a una altra ocasió, la comprovació d'aquestes dades.