Església de Sant Blai del Fonoll – Passanant i Belltall / Conca de Barberà

Església de Sant Blai del Fonoll – Passanant i Belltall

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Fonoll, entitat de població de Passanant i Belltall, municipi de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un relatiu bon estat. Restaurada l'any 1983. No és accessible lliurament.

A la pàgina web d'aquest centre naturista hi ha instruccions per arribar-hi.

Altres:

• “El Fonoll és un agregat del municipi de Passanant i Belltall (la Conca de Barberà) a la dreta de la riera de Forès. Deshabitat durant més de seixanta anys, des del 1998 hi ha un centre naturista que ha revitalitzat el poble, reformant-ne cases i construint-ne de noves.

La creació d'aquest poble naturista ha causat controvèrsia amb els veïns de Passanant i Belltall.” Wikipedia.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014), una informació una mica inconnexa i repetitiva:

“ Descripció

Es tracta d'una construcció senzilla,de tipus rural, l'originalitat de la qual rau en la seva estructura irregular, motivada per la configuració del terreny on es troba emplaçada, i per les successives obres de remodelació que s'hi han efectuat.

L'adaptació al terreny fa que entre la façana principal i la posterior hi hagi una diferència d'alçària de gairebé 2 metres.

L'edifici consta d'una nau de planta irregular amb absis el·lipsoïdal. La coberta és de volta de canó apuntada, que arrenca d'una imposta que recorre tot el perímetre interior de l'església.

La porta d'accés, d'arc de mig punt, s'obre al mur de migdia, les dovelles que formen l'arc es troben protegides per una motllura llisa. En aquest mateix mur hi ha un contrafort de dimensions excessives per al volum de la construcció.

El conjunt de l'obra és de pedra, de carreus regulars que presenten nombroses marques de picapedrer. La coberta exterior és de teules. Església d'una sola nau amb absis de forma ogival (de planta irregular) a la capçalera.

Durant el segle XIV va construir-se una capella rectangular en el mur nord. La volta de l'edifici és de canó apuntat i arrenca d'una imposta que recorre tot el perímetre de l'església. La porta d'accés s'obre a la façana sud, és d'arc de mig punt i adovellada.

Una motllura a manera de guardapols recorre tot el seu perímetre exterior. No mostra cap mena d'ornamentació. La planta de l'edifici és molt irregular, la qual cosa ve donada per la necessitat d'adaptar una determinada tipologia arquitectònica al terreny. La fàbrica de la nova capella en el segle XIV va obligar a reforçar l'estructura amb un considerable contrafort, bastit a l'exterior de la façana sud. Al bell mig de l'absis hi ha una finestra espitllera. El material de construcció són carreus de pedra tallats regularment i col·locats a la manera "isodoma". Hom identifica en alguns d'ells diverses marques de picapedrer. Tardanament es construí un campanaret d'espadanya. Al seu interior hi ha una imatge gòtica del segle XIV de Sant Blai.

Notícies històriques

L'església de Sant Blai, situada al despoblat del Fonoll, és un petit edifici romànic segurament construït a les darreries del segle XII o inicis del XIII, tot i que no apareix documentat fins l'any 1306.

Durant el segle XV li fou afegida una capella de planta rectangular a la paret nord, i posteriorment s'hi va construir un petit campanar d'espadanya damunt del contrafort.

L'any 1983 l'edifici fou objecte d'un restauració subvencionada per la Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya.

El Fonoll va ser un indret repoblat a darrers del segle XII com a conseqüència del desmembrament progressiu de l'extens terme assignat al castell de Fores durant el segle XI. L'església no apareix documentada fins el 1306, any en el qual un matrimoni es va fer donatiu de la capella. A darreries del segle XIV dins l'edifici va instituir-se un benefici, el de Santa Llúcia, que es pot pensar va determinar la fàbrica de la nova capella. És l'únic que queda en peu del poble de Fonoll.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Gener 2014):

“ Descripció:
Al poble de Fonoll es conserva una església romànica del segle XII amb reformes del segle XIV dedicada a Sant Blai. Excepcional per la seva planta i per l'existència d'una finestra a l'absis única a Catalunya.

L'església del Fonoll constitueix un exemple únic del romànic català. Degué ser construïda entre finals del segle XII i inicis del XIII, emplaçada dins del romànic tardà.

Documentalment no es tenen notícies de la seva existència fins l'any 1306. La seva excepcionalitat rau en la irregularitat de la seva planta, amb una nau corbada i reforçada amb un enorme contrafort. L'estil rural de l'edifici s'adapta al desnivell del terreny, configurant un temple on la diferència de cota entre la façana principal i la posterior és de 2 metres.

L'església està construïda en una sola nau de planta irregular amb un absis el·lipsoïdal amb una coberta de volta de canó apuntada que arrenca d'una imposta que recorre tot el perímetre interior de l'església.

A la façana principal es troba la porta d'accés d'arc de mig punt, amb unes dovelles protegides per una motllura llisa.

En aquest mateix mur destaca singularment el contrafort, de dimensions excessives per al volum de la construcció.

L'exterior de l'església està construïda amb pedres regulars que conserven nombroses marques de picapedrer, sense ornamentacions però amb una motllura que, a mode de guardapols, recorre tot el perímetre exterior.

A la façana de l'absis es troba un element singular. Es tracta d'una finestra amb una creu a mode de gelosia, únic exemple conservat a tota Catalunya.

Ja durant el segle XIV es va construir una capella al mur nord. De planta rectangular estava consagrada a Santa Llúcia. Aquesta nova construcció degué motivar l'excessiu contrafort construït a la façana meridional. Posteriorment es va construir el campanar d'espadanya. També es varen sobrealçar la nau i l'absis.

A l'interior de l'església es conservava una imatge gòtica de Sant Blai segurament del segle XIV, que actualment es troba a la parròquia de Passanant.

Notes històriques:

El poble de Fonoll va ser repoblat a finals del segle XII dins un procés de divisió del territori dominat pel castell de Fores. Tot i que l'edifici es pot datar arquitectònicament entre els segles XII i XIII, no és fins a l'any 1306 que es tenen notícies documentals de l'existència d'aquest temple. Al segle XIV l'edifici va ser transformat amb modificacions significatives.

L'any 1983 va ser restaurada gràcies a una subvenció de la Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya.”

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.