Església de Sant Benet de Casamitjana – Borredà / Berguedà

Part final del recorregut: dins d'aquesta densa vegetació, hi ha l'església que busquem.

"... la porta d'entrada, l'original era al mur de migjorn que avui resta tapiada ..."

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Borredà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat) / Segle XIII – (Diputació de Barcelona) .

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Aparcament al davant.

Altres noms: Església de Sant Benet de Vila Plana - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 12/09/2014:

Des de Berga, circulant en sentit Ripoll per la carretera C-26 (Eix prepirinenc), després de passar per Vilada, i poc abans de Borredà, en un lloc d'aquest vial, (42 07 45.9 E 01 58 50.1) situat entre els PK 163-164 (quasi a tocar d'aquest darrer PK), trobarem una sortida a mà dreta, molt pronunciada, en baixada, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra, per on continuarem.

De seguida trobem una desviació, sense indicació. Continuarem per la dreta.

A partir d'ara ens trobarem circulant per un camí sense asfaltar, on al principi, no és difícil l'encreuament de dos vehicles. El terra, força bonyegut, és un continu trepitjar de còdols rodons, i que va empitjorant a mida que ens acostem al destí.

Com és lògic, és imprescindible transitar amb un vehicle 4x4. Avui, per comoditat del motor, hem fet servir força les marxes reductores.

Durant el proper recorregut, circularem sempre intuïtivament per la pista principal, salvant algunes petites i obvies desviacions. Pràcticament sols n'hem trobat una, que ens cal ressenyar: A 42 07 13.1 01 59 48.0 – Com és d'esperar, tampoc hi ha indicacions: continuem per la dreta. Des de la carretera general, fins aquí, hi ha una distància aproximada d'uns 4 km.

Finalment, trobarem l’església a l'esquerra, al costat mateix del camí. La distància total fins aquest lloc, transitant per camins de terra, ha estat d'uns 5,3 km. aproximadament.

• Notes: Un home d'aquestes contrades, que vam trobar al començament del recorregut, ens havia confirmat  que el camí era correcte. I transitable ... Fins i tot ens va dir que el feien servir camions carregats de llenya. Afortunadament, nosaltres, avui, no hem trobat cap vehicle de cara, durant el recorregut.
  • Tot seguit, després de la visita, havent estudiat anteriorment el planell d'aquesta zona, teníem la intenció de continuar pel mateix camí pel que hem arribat fins aquí, per dirigir-nos a veure l’església de Sant Martí de Boatella, confiats en la bondat de la senda. I així ho vam fer.
  • Pocs metres més endavant del lloc on es troba el mas de Casamitjana, veí de l’església de Sant Benet, el camí comença a “complicar-se”: redueix l'amplada, és un seguit de bonys i sobre tot, disposa d'unes pujades i baixades de consideració. Pensem que sols es apte per veritables aventurers dels 4x4, doncs si en un moment donat ens trobem de cara amb algun vehicle, ho passarem bastant malament per maniobrar en aquest tipus  de terreny. A nosaltres, avui ens ha sortit bé, però ...
  • Altres:
    • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Petita església romànica d'una sola nau amb l'absis orientat a llevant.

La nau és coberta amb un arc de mig punt i l'absis semicircular amb volta de quart d'esfera, actualment refeta.

A l'edifici primitiu se li sobrealcen els murs, tant de l'absis com de la nau. Són també moderns la porta d'entrada, l'original era al mur de migjorn que avui resta tapiada, l'ull de bou de l'entrada i el campanar, tot al cantó de ponent.

L'aparell de l'església, fet de blocs de pedra regulars, resta mig tapat a sota l'argamassa.

Notícies històriques

St. Benet de Casamitjana, conegut també amb el nom de St. Benet de Vila Plana, és documentat a partir del s. XV; la primera notícia és de l'any 1417 i li segueixen les del 1446 i 1452, en diferents deixes testamentàries.

La capella és a prop de la gran casa de Casamitjana.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

“ Descripció

Senzilla església rural les formes de la qual s'acosten als models del Romànic rural tot i que força modificat.

Consta d'un absis semicircular i una nau de petites dimensions; els carreus de l'absis i de la nau estan tallats en pedra força regular, escantonada i poc polida, i col·locat a contrajunt i units amb morter de calç.

Les cobertes originals foren substituïdes al s. XVII-XVIII època en que també es va tapiar la porta del mur de migdia i se'n obrí una de nova, al mur de ponent.

Història

Són poques les notícies documentals de l'església de Sant Benet. Les primeres són tardanes, del s. XV.

L'any 1417 Guillem Besora, pubill del mas de la Llossada, deixà, en testament, un sou a l'esmentada església; també s'han trobat deixes testamentals de l'any 1427 i 1444, aquesta última de Joan Casadejús, que destina la quantitat de cinc sous i sis diners per a "cobrir la dita capella", la qual cosa indica que a mitjans s. XV s'hi feien obres de reparació.”

• Finalment, per rematar el tema, encara podem extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Borredà, el següent text (Setembre 2014):

“ Abans dita Sant Benet de Vilaplana, forma part de l'antic comtat de Berga i possiblement fou església sufragània de Santa Maria de Borredà.

Les notícies documentals no són fins el segle XV, l'any 1417 i el 1446-52 on se l'esmenta en diferents deixes testamentàries.

És una església molt reformada al llarg de la seva història.

Petit edifici rural d'estructura molt simple i rústica, la seva nau és més o menys rectangular, de mida no gaire grossa rematada vers el cantó de llevant per un absis semicircular.

Tot i que l'estructura bàsica de l'edifici no presenta cap variació, hom pot observar diverses reformes en els murs, la més important de les quals és el seu sobreaixecament, tant a la nau com a l'absis.”