Església de Sant Bartomeu – Sant Gregori / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Gregori, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès. Afinant una mica més, al peu de la muntanya de Sant Grau.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Doncs no ho sabem ben bé. Es troba situada dins d'una propietat privada, isolada per un cercat que ens impedeix acostar-nos-hi.

Pel que veiem no sabem si es fan treballs de restauració, o com en altres casos, es fa servir de magatzem. Ara bé, l'aspecte exterior es veu força “nou”.

Altres noms: Església de Sant Bartomeu de Segalars -  (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 27/05/2016:

En aquest cas concret, estàvem a Sant Gregori, localitzant altres edificacions properes, i disposant de les coordenades d'aquesta església, vàrem confiar al nostre TomTom la planificació de la ruta, qüestió aquesta que el nostre fidel col·laborador va resoldre en ben poca estona i amb total satisfacció.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Edifici d’una sola nau , coberta amb volta de canó de perfil apuntat, reforçada per dos arcs torals de mateix perfil, que arrenquen d’unes pilastres adossades als murs.

Capçada a llevant per un absis semicircular obert directament a la nau i cobert d’una volta de quart d’esfera que, al igual que les de la nau, arrenca d’una senzilla motllura.

Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada.

La façana de ponent ha estat totalment modificada, amb la reforma de la porta, obertura de dues finestres i afegitó d’un porxo. També es construeixen contraforts per a reforçar la part lateral de la nau.

Tots els paraments són enguixats interiorment i arrebossat a la part exterior, sense cap motiu d’ornamentació.

Notícies històriques

En el lloc de Segalars apareix documentat l’any 1901, encara que de la capella no n’hi ha notícies fins l’any 1401, quan consta que tenia una confraria i un capellà beneficiat. El culte i benefici es documenten fins el 1732.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

“ Capella romànica dels segles XII-XIII que es troba a tocar del mas cal Bord, a 1 km al sud del poble.

El mas Segalars que li donà nom es documenta ja l'any 1091 i cal Bord (antic mas Jordà) el 1209.

És d'una nau i absis semicircular, i l'única reforma important es troba a ponent, on a l'edat moderna es construí una nova façana, amb una porta de mig punt, una gran finestra, un campanar d'espadanya i un porxo a davant.

Actualment serveix de magatzem agrícola.”