Església de Sant Bartomeu de Cabanyes – Òrrius / Maresme

Situació: A Òrrius, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Accés - Visitada el 30/04/2015:

Circulant per la carretera BV-5106 - La Roca del Vallès /  Òrrius, en aquest mateix sentit, entre els PK 3 / 4  d'aquesta carretera (més aviat a la vora del PK nº 4) trobarem una sortida por on abandonarem aquest vial (41 33 50.0 02 20 36.3).

Entrarem a un camí de terra perfectament transitable. L'església és a cent metres.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

Petita església situada al límit amb la Roca, dalt la carena i vora el coll del seu nom.

Aquesta església de Sant Bartomeu de Cabanyes és una de les edificacions més antigues del terme, el topònim Chabanes, està documentat des del 931 i el 1008 i la capella des del 1191, fou administrada pel rector d'Argentona, i després pel d'Òrrius i hi tingueren drets de patronatge els propietaris de Can Cabanyes de Dalt i ca l'Argent.

És un notable edifici romànic, amb absis semicircular, d'una sola nau i un campanar amb forma d'espadanya, aquest ha estat restaurat modernament.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa – arqueologia, el següent text (Maig  2015):

“ Descripció

S'accedeix a l'indret a partir de la carretera BV-5106 (Carretera de la Roca del Vallès a Òrrius), on cal agafar el trencant que va a Sant Bartomeu de Cabanyes (Camí de Vilassar a Sant Bartomeu).

L'ermita es troba en un pla, al sud del qual hom hi troba una petita elevació boscosa, on queda ubicat el jaciment.

Es tracta d'un jaciment documentat en base a les troballes efectuades per M. Ribas, qui recuperà materials ceràmics ibèrics - a torn, grollera i grisa de la costa catalana- en superfície, i observà estructures muràries que s'estenien, segons l'autor, des del nucli ibèric de Séllecs fins Sant Bartomeu.

D'altra banda, també es referí a l'ermita romànica com un exemple de les capelles edificades o fundades sobre edificacions anteriors més antigues que es podrien remuntar fins i tot a l'època prehistòrica.

Si bé, veiem improbable l'existència d'un conjunt d'estructures que es perllonguin des del turó de Séllecs al turó de Sant Bartomeu, hi ha prou indicis per sospitar de la presència d'un assentament en aquest lloc: és important tenir present el traçat del camí que passa per aquest indret i que, procedent del Vallès comunica amb el Maresme, sent així, un lloc important des del punt de vista estratègic.

Aquest fet, junt amb la ceràmica ibèrica apareguda i el propi topònim de l'indret -"de cabanyes"-, sembla indicar la presència en aquest lloc d'un antic establiment format diversos habitatges la cronologia del qual s'emmarcaria dins el període ibèric sense poder acotar-ne més la datació.

Durant la visita a l'indret el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del maresme, es van localitzar ceràmica comuna ibèrica al llarg de la pista forestal que envolta el turó al sud de Sant Bartomeu i es va documentar alguna estructura murària susceptible de ser ibèrica.

Donada la densa massa forestal i el fet que mai no s'hi ha intervingut, es fa impossible establir l'estat de conservació del jaciment.

En un coll cobert per un alzinar al sud de l'ermita de Sant Bartomeu.”