Església de Sant Antoni – Tàrrega / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Tàrrega, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un estat relativament bo. No hem accedit a l’interior.

La trobarem a la Plaça de Sant Antoni.

Opció 1:

Localitzar un punt, dins de Tàrrega, situat a 41 38 41.9 01 08 11.1 És una zona d'aparcament lliure i gratuït, on deixar el cotxe. A continuació, continuem pel carrer Hospital i accedirem directament a la plaça de Sant Antoni.

Opció 2:

Localitzar un punt, dins de Tàrrega,  situat a 41 38 38.5 01 08 18.6 En aquest lloc hi la confluència del carrer del Migdia amb el carrer Callet.

Aquest darrer, és un carreró curtet, sense sortida. Hem aparcat aquí mateix. Tot seguit, a peu, podem trobar:

• A pocs metres veurem una de les dues úniques torres de la Muralla de Tàrrega. Al mateix temps, podrem accedir a un passeig amb el terra entapissat d'herba.

Per aquest passeig ens acompanyarà per la dreta un discret curs d'aigua, el riu Ondara i per l'esquerra la paret de la muralla. Al cap d'un plàcid recorregut d'uns 300 metres, on finalitza la muralla, trobarem la segona de les torres.

• Si retornem al punt inicial i continuem per la dreta, pel carrer del Migdia, trobarem un primer carrer a mà esquerra, el carrer de Sant Agustí (*) , on al fons veurem la plaça de Sant Antoni, amb l’església de Sant Antoni.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

Església amb una façana en diferents etapes constructives degut a que presenta el seu campanar d'espadanya desplaçat cap a una banda gairebé sobreposant-se a la casa veïna de l'església.

La portalada d'accés té com a única decoració una petita fornícula superior on s'hi allotja una discreta talla de pedra dedicada a Sant Antoni Abat.

L'interior de l'església és d'una sola nau, de planta regular i amb tres capelles adossades a cada un dels laterals.

La coberta en l'actualitat és plana però antigament gaudia de volta de creueria.

L'absis és recte i el presbiteri es troba lleugerament elevat.

Notícies històriques

Entre els anys 1599 i 1602 s'efectuen, a l'interior de l'església, enterraments massius de morts per la pesta que va afectar durament la ciutat.

L'1 d'abril de 1650 en el seus subsòl hi desenterren la troballa d'un crucifix romànic d'estil de Llemotges conegut amb el nom del Sant Crist Trobat.

El 1685, s'hi erigeix el campanar d'espadanya de l'església tal i com consta en una inscripció en la pedra del mateix.”

Dins el casc urbà de Tàrrega, podem trobar:

Altres:

• Al començament del carrer de Sant Agustí (*), hi ha, indicades, i amb plafons informatius, les restes de l'adoberia del Molí del Codina, que va estar en funcionament, durant els segles del XV al XVII.

Altres

Tàrrega