Església de Sant Andreu de Pedrinyà – La Pera / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Pedrinyà, entitat de població de La Pera, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Situada al costat mateix hi ha una finca de propietat privada, amb un cartell: mas Carabús. Però al mapa del ICGC ambdues referències apareixen molt distants l-una de l-altra (?).

Accés – Visitada el 31/12/2016:

El punt d'inici ha estat un lloc de la carretera GIV-6425, que segons veiem a Google Maps, interpretem que podria correspondre a un recorregut entre Madremanya i La Pera.

En un lloc d'aquesta via (42 00 32.3 02 57 58.7), hi ha una sortida, indicada, per on continuar  breument el recorregut d'avui.

Hem aparcat a la vora.

M A P A d’aquest curt recorregut

“ Descripció

Capella rural situada a l'extrem nord del petit veïnat de Pedrinyà, prop del nucli de la Pera, on hi havia les pintures murals de més qualitat conservades a l'Empordà, actualment al Museu d'Art de Girona.

Característica església de tipus llombard del segle XI, d'una nau i absis semicircular amb decoració a l'exterior.

Es conserva un tram de la volta de canó original però la resta va ser substituïda per una d'apuntada.

La porta primitiva, al sud, és d'arc de mig punt i al frontis hi ha una porta més tardana precedida per un pòrtic.

El campanar és d'espadanya, de dos arcs.

Notícies històriques

En el testament de Ponç, preceptor de l'església de Girona, s'esmenta la parròquia Sancti Andreae de Petriniano.

En documents dels segles XIII i XIV és citada també com a parròquia però més tard fou agregada a la parroquial de Sant Isidor de la Pera.

L'hemicicle presbiteral d'aquesta església era decorat amb pintures murals romàniques considerades del s.XII o inicis del XIII d'un pintor anònim dit, per alguns autors, "Mestre de Pedrinyà"; foren arrencades i s'exposen al Museu d'Art de Girona. N'hi ha alguns fragments perduts i d'altres força esborrats.

A la part alta de la conca absidal hi ha el Pantocràtor dins la màndorla, envoltat pels símbols del Tetramorf; dessota hi ha les escenes de l'Anunciació, la Visitació, el Naixement, l'Avís de l'àngel als pastors. En la part baixa hi ha tema de draperia i a l'intradós de la finestra estilitzacions vegetals.

Durant els anys 1975-76 l'església fou restaurada; s'enderrocà la sagristia. “