Església de Sant Andreu de l’Estanyol – Bescanó / Gironès

L’actual edificació és del segle XVII

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l'Estanyol, entitat de població disseminada de Bescanó, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Tot i que “... Documentalment és citada l'any 1279 en la venda del castell de Brunyola ...” - “... el temple actual data de finals del segle XVII i s'acabà el 1704 “Barroc -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

A la part del darrere hi ha un cuidat cementiri d'època moderna.

Al davant mateix hi ha un Comunidor. “ És un dels pocs exemplars que queden d'un tipus de porxo molt habitual a totes les comarques muntanyenques de la Catalunya Vella.” - (Patrimoni.Gencat).

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger. Veure M A P A del ICGC

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

“ Descripció

Edifici d'una sola nau de quatre trams amb volta de canó d'arestes, sis capelles laterals i capçalera semicircular. Als peus hi ha el cor.

El parament és emblanquinat a excepció dels arcs i angles de carreus ben escairats.

La façana és senzilla amb portalada rectangular i frontó partit i una creu, al capdamunt hi ha un rosetó.

A la dreta s'alça el campanar de planta quadrada, dos pisos d'arcuacions i coberta piramidal.

Pica baptismal

Realitzada en pedra de Girona. Té forma de copa cilíndrica amb el seu peu corresponent. Està ornada amb relleus que representen la flor de lis i garlandes i motius geomètrics. Conté la data de 1589. Fa 1,6 m d'alçada i la boca fa 69 cm de diàmetre.

Notícies històriques

Documentalment és citada l'any 1279 en la venda del castell de Brunyola feta per Ramon de Cabrera a Berenguer de Gornau.

Però el temple actual data de finals del segle XVII i s'acabà el 1704.”

A L T R E S :

Comunidor de l’església de Sant Andreu de l’Estanyol

Comunidor

Petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

Comunir: Conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.

Font: Gran Enciclopèdia Catalana

Unes pàgines sobre Comunidors:

De la pàgina web Patrimoni.Gencat, i referit a aquest Comunidor, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

“ Descripció

Construcció de planta quadrada (2,40 x 2,40 m aprox.), amb un mur de maçoneria d'uns 40 cm que s'aixeca gairebé un metre a l'interior.

Als angles hi ha quatre columnes cilíndriques de pedra, una de les quals té la base escalonada, sostenen un embigat de fusta amb teulada a quatre vents.

Al centre hi ha una peanya amb una creu de ferro forjat.

Ha estat restaurat en els últims anys per l'arquitecte de Girona Joan M. Ribot que ha realitzat una intervenció de consolidació i ha eliminat les tornapuntes de fusta que hi havia al centre de les quatre cases.