Església de Sant Andreu de la Serreta – Capolat / Berguedà

Situació: En terrenys de Capolat, un municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Bon estat. A la vista dels materials de construcció que hi ha pels voltants, pensem que haurà estat restaurada recentment. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 08/11/2014:

Emprenem aquesta ruta des d'una cruïlla de camins situada a les afores de Berga, al punt 42 06 15.2 01 50 01.3,  d'on surten carreteres per anar als Rasos de Peguera i al Santuari de Queralt, per una banda, i a Sant Llorenç de Morunys, per l'altra.

Continuarem en aquesta darrera direcció, circulant per la carretera BV-4241, sense haver d'arribar a Sant Llorenç, doncs una mica més endavant del PK nº 9 d'aquesta carretera, prendrem una desviació a mà esquerra (42 05 26.5 01 46 53.1), indicada, i ben aviat arribarem a tocar de l’església que busquem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església romànica de petites dimensions d'una sola nau coberta amb volta de canó rematada per un absis cobert amb volta de canó lleugerament apuntada.

L'absis té gairebé la mateixa amplada que la nau de l'església, separada d'aquesta per un arc triomfal que s'enfonsa en els murs de la nau.

L'absis té dues finestres de doble esqueixada, l'una al centre de l'absis i l'altre, al mur de migjorn.

En aquest mateix mur s'obre la porta d'arc de mig punt adovellat.

A ponent s'alça el campanar d'espadanya de dos ulls, d'aspecte massís.

L'aparell és rudimentari i irregular. La coberta és a dues aigües de teula àrab.

A tramuntana fou construïda una petita sagristia al s. XVIII.

Notícies històriques

Manquen les notícies concretes sobre l'església de St. Andreu de la serreta situada dins el municipi de Capolat, lloc que pertanyia al ducat de Cardona, com la resta de l'actual municipi.

L'església és un edifici del s. XI del que no conservem l'acta de consagració.”