Església de Sant Andreu de Grèixer – Guardiola de Berguedà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Grèixer, llogaret de Guardiola de Berguedà, població i municipi del mateix nom a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 18/10/2014:

Iniciarem el recorregut des de la localitat de Bagà, des del lloc situat a N 42 15 14.6 E 01 51 39.7, a la confluència dels carrers que al mapa de Google Maps s’identifiquen amb els noms d’avinguda del Districte Forestal amb l’avinguda Reina Elisenda.

Aquí hi ha plantada la fita del PK nº 0, de la carretera BV-4024.

Circulant per aquesta carretera en sentit ascendent, en direcció a Coll de Pal (sense arribar-hi), en un lloc situat a 42 16 52.2 01 50 57.0 entre els PK 3-4 d’aquest vial, una mica abans de passar per sota de les gegantines calçades de la carretera C-16 (que es dirigeix a l’entrada sud del  túnel del Cadí) , hi ha una sortida a mà esquerra indicada per anar a la petita localitat de Grèixer o Greixa,

punt de partida per accedir, a peu, al cim del Moixeró i a les Penyes Altes del Moixeró,  passant pel refugi de Sant Jordi, la Font del Faig,i també per arribar al Coll de Pendís, que comunica el Berguedà amb la Cerdanya.

Hi ha cartells que limiten l’accés al poble només als veïns. Per tant, aparquem el cotxe al voral de la carretera i ens disposem a continuar a peu el camí.

Camí que en un quart d’hora de suau pujada, acompanyats per esplèndides vistes del Cadí, ens situa al lloc oportú.

Trobarem l’església a les afores del poble, molt propera, solitària, en una posició lleugerament aturonada, des de la que es té una amplia visió sobre la carretera C-16 que es dirigeix al Túnel del Cadí. Al davant hi ha restes de l’antic cementiri.

“Descripció

Església d'una sola nau amb volta de canó i rematada per absis semicircular cobert amb quart d'esfera.

L'entrada es fa pel mur de tramuntana i és una porta senzilla d'arc de mig punt adovellat.

Als peus de l'edifici hi ha un campanar d'espadanya i sota seu, una finestra de doble esqueixada.

La coberta és a dues aigües amb teula àrab per la nau i amb pissarra a l'absis.

L'edifici està situat una mica més amunt que el nucli de població, al peu d'un turó cobert de pins, donant-li així certa posició privilegiada.

Notícies històriques

Consagrada el 871 pel bisbe Guisard II de la seu d'Urgell a instàncies del prevere Daguí, primer abat de Ripoll.

Ben aviat l'església és cedida a a aquest monestir, en el moment en que també es compraren terres i vinyes.

La primera església del primer romànic fou substituïda per l'actual edifici a mitjan s. XI i s'amplià al s. XII.

D'aquest segle conservem també testamentàries de la gent del lloc. Fou església parroquial durant tota l'època medieval el 1377 el rector va obtenir el consentiment de l'abat de Ripoll per a vendre o arrendar la rectoria. Al s. XIV s'inicià un plet entre els parroquians del terme i l'abat a causa dels carnalatges i primícies de llana que els habitants de Grèixer es negaven a pagar. Al s. XVIII ja era sufragània de St. Martí del Puig.”

.

Altres llocs interessants per visitar:

Si enlloc d’entrar a Grèixer, continuéssim circulant amunt per la carretera BV-4024, hi ha un ventall de possibilitats per descobrir.

A la nostra pàgina del Castell de Bagà, com a complement de la mateixa, es descriuen la Ruta del trencapinyes, i altres indrets d'aquesta contrada.

Finalment, des de dalt de tot de Coll de Pal, es pot accedir per una banda a La Cerdanya i La Molina, i també al cantó de Castellar de N’Hug.