Església de Sant Andreu de Genescà – Gaià / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al costat del Mas Cal Genescà (Documentat al fogatge de 1553, però la casa actual sembla posterior), en terrenys de Gaià, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada l'any 2010, en l'actualitat presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: També Genescar (Wikipedia) i/o Ginestar – Genescà (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 16/05/2014:

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida indicada – Cal Genescà - , a mà esquerra, situada en un lloc (41 54 29.2 01 54 57.9) entre els PK 3 i 4.

Llavors ens trobarem circulant per un camí de terra, de grava fina, perfectament transitable i que en un curt recorregut de més o menys 1 km. ens portarà al mas Genescà.

Quan hem arribat al mas, hem sol·licitat autorització al propietari, que hem trobat fent unes obres, doncs cal passar pel bell mig del mas per poder arribar a l'esglesiola.

De camí cap aquesta edificació, es pot gaudir d'unes boniques vistes del Bages.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Església d'una sola nau sense absis i coberta a doble vessant.

La porta de mig punt i amb grans dovelles s'obre a migdia. A ponent, una obertura amb forma de creu il·lumina la petita església i a llevant un petit campanar d'una sola obertura corona l'església. Al W porta tapiada i a llevant un mur sembla substituir el primer absis.

Notícies històriques

Manquen les notícies històriques referents a l'església romànica de Sant Andreu de Genescà, malgrat tot, sembla ser una construcció del s. XIII.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Gaià, el següent text (Maig 2014):

“ El seu nom antigament era: “Sancti Andree de Solerio”. La primera notícia que se’n té és al segle X.

Al llarg dels anys ha patit diverses modificacions, la més important va ser la supressió de l’absis de la nau central.

És una capella d’una sola nau coberta amb una volta de mig punt. La porta primitiva era a ponent, però es va tapiar. A sobre s’hi va obrir una finestra en forma de creu llatina.

Actualment la porta és a la banda de migdia i és feta amb un arc de mig punt amb dovelles.

Al segle XVIII, s’hi van fer modificacions que van fer-la canviar bastant.