Església de Sant Andreu de Gargallà – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Gargallà, entitat de població de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: L'església actual és una edificació del segle XVIII, tot i que el lloc de Gargallà és esmentat al segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 06/11/2015:

Hi hem accedit des de Cardona, des d'un lloc, una rotonda situada a 41 55 05.8 01 40 49.5 on prenem una sortida indicada per anar a Montmajor, per la carretera B-420 (Cardona – Montmajor). En aquest punt hi ha el PK 0 d'aquest vial, per on continuarem.

Circulant en el sentit anteriorment indicat, poc abans d'arribar al PK n º 7, (41 58 15.1 01 42 17.0)  trobarem una sortida, assenyalada per anar a Gargallà, a 4 km.,  cap a on ens dirigirem.

Quan haguem arribat al llogaret, localitzarem fàcilment l’església.

Altres: De la pàgina web - (Patrimoni.Gencat), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ Descripció

L'església de Sant Andreu de Gargallà és un edifici d'una sola nau orientada a migdia (la façana) i coberta a doble vessant.

Un campanar de planta quadrada, amb quatre obertures i coberta a quatre vessants que s'alça a llevant.

La façana és molt simple, amb un òcul de reduïdes dimensions i una porta amb dintell com a únics elements.

La porta està inscrita per una senzilla motllura d'arc de mig punt que aixopluga una petxina i una llegenda epigràfica: "ANNO DOMINI MDCCLXXXIX. JESUS. MARIA."; i el passatge del Gènesi: "GEN.28. TERRIBILIS EST LOCUS ISTE HIC DOMUS DEI EST ET PORTA COELI".

L'església correspon bàsicament a una obra del segle XVIII (1789).

El lloc de Gargallà és esmentat però, al segle XIV: "Est in territorio villa Cardone", com a pertanyent al comtat de Cardona.”