Església de l’Hospital de Santa Magdalena – Montblanc / Conca de Barberà

F O T O S

Església de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – MontblancEsglésia de l’Hospital de Santa Magdalena – Montblanc

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

“Actualment l'església és una sala d'actes on es celebren actes culturals diversos, com ara, congressos, exposicions, xerrades, concerts, etc.”

Altres noms: Antiga capella de l'Hospital de Santa Magdalena – (Consell Comarcal de la Conca de Barberà).

Accés - Visitada el 19/06/2015:

La trobarem al carrer Raval de Santa Anna, al davant dels nº 17/19, al costat mateix de l'Hospital de Santa Magdalena.

Aquest és un carrer que per una part neix del davant del Portal de Sant Antoni i per l'altra banda, no té sortida per vehicles. Aboca al Pont Vell, que és de transit peatonal.

No obstant, abans d'arribar al Pont, a la dreta, hi ha una petita zona d'aparcament de vehicles.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

La façana de l'església és d'una senzillesa gairebé total, amb una porta de pedra i dues finestres sense decoració.

L'interior és d'una sola nau, reforçada per tres arcs apuntats, amb un teginat policromat.

Fou bastida el 1342.”

“Descripció:

Interiorment, l'església i l'hospital estan separats per un petit pati.

L'església, d'estil gòtic, té una nau única molt més ampla que llarga (10,8 x 18 m.).

Aquesta nau no presenta absis diferenciat i està reforçada per tres grans diafragmàtics que suporten una estructura d'embigats de fusta a dos aiguavessos.

En el mur nord hi ha tres arcs apuntats força baixos, a més d'una capella afegida a l'estructura inicial, la qual té una volta de creueria perfectament tallada.

Com a elements notables hi havia el retaule policromat dedicat a la vida de Jesucrist que presidia l'altar major (datat de l'any 1503 i destruït el 1936); al centre, un crucifix gòtic del segle XV i, en una fornícula, una imatge policromada de Santa Magdalena de 130 cm. d'alt donada a l'Hospital per Guillem Seguer el 1341.

Ressenya històrica:

La història de l'Església de l'Hospital de Santa Magdalena va totalment lligada a la història de l'Hospital de Santa Magdalena.

Tenim constància documental de l'existència d'aquesta església a mitjan segle XIV.

Al retaule de l'altar major hi havia la data de 1503, data que possiblement assenyala la data de construcció o reforma del citat retaule.