Església de la Trinitat de la Tor – Santa Maria de Merlès / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i que no té sostre, presenta un relatiu bon estat. Lliurament accessible. Hem aparcat al davant, amb coneixement i consentiment dels habitants de la casa

Accés Hem necessitat fer dues visites, per trobar-la.

• 1ª Visita: el 15/11/2014:

Teníem constància de que en un lloc, situat entre els PK 9-8 de la carretera BV 4406 - (Puig-reig / Santa Maria de Merlès), (41 59 57.1 01 56 31.8) hi ha una sortida d'aquesta carretera que accedeix a un camí de terra, que en un petit recorregut en baixada, ens deixa al davant d'una edificació anomenada la Tor de Merlès (Al mapa de Google apareix com a La To Vella).

En aquest lloc, avui en dia, hi ha una solitària casa, construïda en l'època contemporània. No hi hem trobat a ningú.

No hem sabut localitzar possibles restes de l’església. Diagnóstic: No localitzada.

N O V E T A T : Nova visita, any 2015

• 2ª Visita: 14/11/2015:

Tossuts com som, el dia 14/11/2015, vàrem decidir tornar a intentar localitzar aquesta església.

A l'arribar al lloc, a la casa, hi vàrem trobar uns xicots joves, en Cisco i la Paula, als quals varem demanar informació de la situació d'aquesta ermita.

La nostra sorpresa va ser majúscula al veure que l’església estava situada ¡ al davant mateix de la casa !

La qüestió és, tal i com ens van explicar, que aquesta edificació estava completament amagada al darrere d'una espessa massa de vegetació que impedia totalment la seva visió.

Ara, havent netejat convenientment el lloc, res impedeix la contemplació d'aquesta vella construcció.

Des d'aquesta pàgina, de nou els hi agraïm en Cisco i la Paula la seva gentilesa, alhora que els hi transmetem una cordial salutació.

Localització: N 42 00 00 E 01 56 38.0 - Altitud: 555 m. - Nota: La posició de la icona en el mapa, és aproximada.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau, rematada a llevant amb un absis semicircular i de petites proporcions, cobert amb quart d'esfera.

L'edifici és molt senzill i auster, només la part del mur exterior de l'absis està ornamentat amb una simple motllura.

A l'interior de l'absis, una cornisa marca l'arrencada de la volta de quart d'esfera.

Antigament la nau estava coberta per volta de canó de pedra. La porta és al mur de ponent, coberta amb arc de mig punt adovellat. Hi ha dues finestres, una situada al centre de l'absis i l'altre al mur de migdia i totes dues són de doble esqueixada.

Notícies històriques

L'església de la Trinitat de la Tor és propera a la casa abandonada de la Tor de Merlès, un casal del qual procedia una important família de la Baixa Edat Mitjana.

Remarca: actualment, la casa de Tor no està abandonada, i gaudeix de bona salud.

Al segle XIV estan documentats els senyors del casal de la Tor de Merlès, dins el terme del castell de Pinós, els quals fins i tot s'enfrontaren amb els senyors del castell de Pinós.

De l'església no hi ha cap noticia documental però des de un primer moment devia ser una església sufragània o petita capella vinculada a Santa Maria de Merlès.”