Església de la Transfiguració del Senyor – Batea / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: A Pinyeres, antic poble del terme de Batea, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Terra Alta (Tarragona), actualment abandonat.

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat). Aquest poble fou integrat durant l'edat mitjana dins el territori dels templers de la sots comanda de l'Algars.

Protecció:No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. El dia de la nostra visita vàrem poder accedir lliurament a l'interior de l’església, doncs la porta estava oberta. Lògica i malauradament, hi ha senyals ben evidents d'haver estat objecte de mals tractes.

Consideracions prèvies:

• No ha estat senzill localitzar aquesta església. Si no hagués estat per la casualitat d'haver trobat un jove que anava en un tractor (El nostre “angelet” d'avui ...), encara estaríem donant voltes pel món. Tampoc és fàcil trobar gent per aquestes contrades ...
  • Llevat de circumstàncies extraordinàries, el recorregut és perfectament transitable amb un vehicle de turisme.
  • Sols hem trobat un indicador durant el viatge.
  • Aquest paratges estan a tocar de les terres de la Comunitat autònoma de l'Aragó. El riu Algars secularment ha fet de frontera natural amb l'Aragó.

• El recorregut de la nostra descoberta d'avui, ha estat el següent:

(0) Procedents de Maella i circulant en direcció a Batea per la carretera A-221 (Identificada com a carretera B-221, quan al poc trepitgem terres catalanes), en un punt situat a 41 06 01.6 00 12 53.0 trobem una rotonda que abandonem per la segona sortida (Aquest seria el Punt de Partida).

(1) Tot seguit travessem el riu Algars per sobre del “Pont Vell”. A la sortida, girem a mà esquerra, entrem a un camí de terra (41 06 10.6 00 12 56.4), i continuem per la dreta, per dalt.

(2) A 41 06 16.9 00 12 51.5 trobem una cruïlla de tres camins. Continuarem pel del mig. Tenir-ho en compte a la tornada.

(3) A 41 06 16.9 00 13 01.5 Se'ns incorpora un camí per la dreta. Tenir-ho en compte a la tornada. Durant la propera part de la ruta, trobarem diversos camins que marxen o s'incorporen al  nostre recorregut. Cal seguir intuïtivament la pista principal. Deixarem enrere cirerers a la nostra dreta i altres arbres fruiters per l'esquerra.

(4) A 41 06 51.7 00 12 54.7 trobem una derivació. Si anem en turisme, potser caldria pujar per l'esquerra. Amb un 4x4 podríem fer-ho per la dreta. La única diferència és la pronunciada pendent que hi ha en un o altre camí, però tots dos conflueixen al mateix lloc, poc més endavant. Aviat passarem per sota d'una línia de cables d'alta tensió.

(5) A 41 07 19.5 00 12 40.7 trobem una altra desviació. Continuem per l'esquerra.

(6) A 41 07 30.4 00 12 35.4, ja veiem al davant, el nostre destí. Hem aparcat al voral del camí, a tocar de la paret del cementiri.

Si introduïm a Google Maps les coordenades anteriors, ens confecciona automàticament un    M A P A  que confirma el nostre recorregut.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

Antic temple de Les Pinyeres, va desaparèixer com tal a principis de segle.

És un edifici de planta rectangular.

Dins la nau trobem arcs apuntats i una petita sagristia adossada.

No té cap obertura a excepció d'una petita espitllera a la façana principal.

A la posterior, hi ha quatre contraforts de carreu.

La principal té una portalada de mig punt adovellada per sobre la qual, tot dins un mateix pany tot de carreu, trobem una espadanya de dos finestrals i un altre més petit inscrit dins un triangle que remata el conjunt; tots els nivells estan separats per unes petites cornises.

El conjunt és de carreu i mamposteria amb coberta de teula a dues aigües.

Notícies històriques

Fou parròquia de Les Pinyeres i estava dedicada a "la transfiguració del Senyor"; aquest lloc contava al 1354 amb 13 focs i va ser independent de Batea fins el 1841 que junt amb Algars fou agregat a l'anterior.

Poc anys després va perdre el culte.

Fins 1936, tenia lloc el seu aplec el dia 6 d'agost.“