Ermita de Santa Margarida de Vallors – Sant Hilari Sacalm / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Hilari Sacalm, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat.

Accés – Visitada: 17/02/2017.

Teníem la intenció de visitar, en primer lloc l'Ermita de la Mare de Déu del Pedró i després, l'Ermita de Santa Margarida de Vallors, ambdues situades a la mateixa zona, tot i que l'anàlisi dels mapes ens deien que s'hi accedia per camins diferents.

Vàrem dirigir-nos en primer lloc al Pedró. Però durant el recorregut d'aproximació vàrem trobar indicadors que també ens dirigien a Santa Margarida de Vallors.

Tot i que segurament aquesta variació sobre la marxa, comportaria donar alguna que altra volta, vàrem acceptar el repte de localitzar-les alhora.

Itinerari de sortida, mateix recorregut inicial, comú.

El punt d'inici (0) d'avui ha estat un lloc (41 53 08.0 02 31 12.0), situat a les afores de Sant Hilari de Sacalm, a tocar de les cases de la urbanització Cal Sastre, on prenem una sortida de la carretera, indicada: pista forestal – El Sobirà.

Durant la propera part del camí, quan ja circulem per pistes de terra, trobarem que se'ns incorporen o marxen altres camins. A manca d'indicacions, cal circular seguint sempre intuïtivament per la pista principal, la més transitada.

Tot i que a estones el terreny és perfectament transitable, el balanç final ens fa que recomanem l'ús d'un vehicle 4x4.

Tot seguit facilitem les dades de punts del recorregut on trobarem desviacions.

(1) - A 41 53 52.6 02 32 05.9 trobem una desviació, indicada: Pedró a 4,1 km.

Fi de la concurrència d’itineraris. Ara, seguim per la dreta, per anar a Santa Margarida.

Al cap de ben poc, ens trobem que el nostre TomTom ja no disposa del mapa d'aquesta zona, no apareix a la pantalla. Però els camins hi són. I són uns camins, de terra,  amples, transitables amb comoditat, circulant en un 4x4.

Tot seguit anirem transcrivim les dades de les coordenades dels llocs on hem trobat desviacions:

(2) - A 41 53 50 02 32 13, desviació. Continuem per l'esquerra.

(3) – A 41 53 49 02 32 19. Desviació, hi ha una Indicació. Continuem per la dreta.

(4) - A 41 53 29 02 32 32. Se’ns incorpora un camí per la dreta.

(5) – A 41 53 28 02 32 37 Passem pel costat d’una casa. La deixem a la dreta.

(6) – A 41 53 26 02 32 41. Desviació, continuem per l’esquerra, en baixada.

(7) – A 41 53 28 02 32 39. Desviació ben evident. Continuem.

(8) – A 41 53 19 02 32 46. Se'ns incorpora un camí per la dreta.

(9) – A 41 53 23 02 32 52. Travessem el llit d'una riera, avui, amb poca aigua. ¡ En qualsevol altra ocasió, molt de compte amb el caudal d'aigua que porti ...!

(10)Localització: N 41 53 01.1 E 02 32 59.2 Final de trajecte. Hem arribat a destí.

• Altitud: 666 m.

Evidentment, a través de Google Maps, no es pot generar automàticament un

M A P A de l’itinerari.

Us oferim tot seguit un MAPA confeccionat manualment

Com es pot observar, el camí que hem fet, no és visible ens els mapes de Google. Però, repetim: A dia d'avui, hi és.

A estones, situats al voral del camí, ens han acompanyat uns pals indicadors per bicicletes BTT amb el nº 12 pintat en color carabassa i un signe del sentit de la marxa, coincidint amb el nostre itinerari.

Església situada als afores del nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, passat El Montalt.

L'edifici, de nau rectangular, està cobert per una teulada a doble vessant, amb els vessants desiguals.

A la façana principal, hi ha la porta d'entrada en arc de llinda, d'estil barroc, emmarcada per una estructura els brancals de la qual són pilastres i coronada per unes motllures.

Sobre la porta d'entrada hi ha un ull de bou. A dreta i esquerra de la porta, dues finestres, la de la dreta espitllera en arc de mig punt i la de l'esquerra quadrangular.

Corona la façana una torre-campanar, amb la teulada vidriada a quatre vessants. A la façana lateral dreta, hi ha una porta en arc de mig punt tapada.

Davant per davant de l'església hi ha el cementiri, al que s'hi arriba, igual que a l'església, després de baixar unes escales.

Al costat de l'església hi ha l'Hostal.

Notícies històriques

L'església apareix esmentada el 922. L'edifici fou renovat i consagrat el 1193. Hi havia tres absis i tres altars dedicats a Santa Margarida, a Santa Maria i Santa Magdalena.

Entre el 1680 i el 1743 es va fer diverses reformes, la construcció de la façana actual, la sagristia, un nou presbiteri, un campanar i s'ampliaren les capelles laterals.

Fou església parroquial fins que el culte va ser traslladat a la Mare de Déu del Pedró.

L'església fou restaurada el 1992.”