Ermita de Santa Brígida – Amer / Selva

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó que presideix la població d'Amer, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de La Selva (Girona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Bones vistes als voltants.

A considerar:

• Imprescindible utilitzar un vehicle 4x4.
  • Com sempre diem, cal tenir en compte les condicions meteorològiques.
  • Com en molts camins de muntanya, no és gens improbable trobar-se amb algun cotxe de cara...

Accés - Visitada el  14/12/2013:

Situats dins de la localitat d'Amer, a la cruïlla de la carretera C-63 amb el carrer Santa Brígida (42 00 48.55 02 36 01.50), continuem per aquest darrer vial, en direcció al proper camp de futbol, fins arribar a la punta nord (0) d’aquest terreny (42 00 53.95 02 36 09.67), on pròpiament començarem l'itinerari d'avui i on hi ha un cartell indicatiu: Santa Brígida.

Com en tantes altres ocasions, circularem seguint intuïtivament la pista principal, obviant petites entrades i/o sortides que se'ns incorporen o marxen del camí

Deixarem constància d'unes quantes dades que ens poden ajudar a controlar el recorregut  durant el trajecte.

Ben aviat passarem pel bell mig de les edificacions del restaurant “Masia d'Amer”

Aproximadament a  42 01 11.02 02 36 24.46 (1), al cap d'uns 1400 metres de recorregut, s'acaba l'asfalt. Continuem per la dreta, deixant una casa a l'esquerra.

A les coordenades 42 01 26 02 36 41 continuem (2)  per una desviació a mà dreta.

A les coordenades 42 01 22.93 02 36 41.85 (3) trobem una altra desviació. Aparquem el cotxe al voral del camí i a peu, seguim el camí per l'esquerra, que ara s'enfila amunt, però comprovarem que al cap d'uns cinquanta metres el camí està interromput per un munt de pedres. Tornem enrere.

Per la dreta veurem que hi ha un camí que primer baixa i a continuació plana, i on hi ha un cartell que ens diu que a 100 metres hi ha una cadena barrant el pas.

En realitat, si continuem una mica més, en cotxe, encara podrem arribar fins un lloc molt proper (4) on hi ha la cadena que barra el pas als vehicles. Aquí hi ha una mica més de lloc per poder aparcar i/o poder donar la volta pel retorn.

Tot seguit saltem la cadena i caminant uns cinc minuts, arribem a tocar de l'ermita.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

Edifici aïllat situat dalt d'un espadat amb unes vistes excel·lents de la vall d'Amer i les rodalies.

La construcció consta d'un edifici original de planta rectangular amb absis semicircular, coberta amb una teulada de doble vessant a laterals, i d'un adossat a la part de l'absis amb forma de pentàgon irregular i tres plantes.

La coberta interior de l'ermita és de volta de canó i la de l'absis, de quart d'esfera. Tot l'interior a causa de la naturalesa del terreny l'ermita està orientada al sud-est. Tot el conjunt està sobrealçat, perquè damunt de la volta de l'església hi ha unes golfes amb el mateix nivell de teulada que la edificació unida a llevant.

Aquesta edificació té una porta d'accés exterior amb permòdols i llinda de fusta, feta de blocs de pedra sorrenca. La façana principal conté la porta, dues obertures petites i el campanar de cadireta amb la campana Marieta.

La porta és adovellada i feta de blocs ben escairats de pedra sorrenca. Sobre la porta, hi ha dues finestres petites, una de la nau, a l'alçada del cor, i l'altra de les golfes.

La façana de migdia té una sola obertura, si no comptem l'obertura de l'adossat. La façana oriental conserva restes d'un rellotge de sol mig despintat de color vermell i blanc.

Al costat mateix de l'ermita, al vessant nord, hi ha una font de cisterna anomenada de Sant Bernat i les restes d'una antiga construcció adossada a aquest costat. El ràfec està format per dues fileres, una de rajola i una de teula.

Notícies històriques

Edifici original del segle XI i reconstruït al segle XVII. Originalment fou una capella dependent del monestir d'Amer. És molt possible que durant els terratrèmols de 1427 s'enderroqués total o parcialment, com indiquen les diferents parts constructives a l'interior i a l'exterior.

A Santa Brígida. Cada primer diumenge del mes de Febrer, els amerencs organitzen un aplec d'excursionistes i devots. Aquest aplec ha estat reconegut com a festa tradicional i, a més d'escoltar els goigs cantats de Santa Brígida, menjar rocs i ballar sardanes, s'hi fa el concurs de xiulet amb cargolina.

El 2001 fou restaurat pel grup d'excursionistes amerenc "Esquelles". Aquesta mateixa entitat excursionista s'encarrega d'organitzar l'aplec des de 1972.

Actualment, a les proximitats de l'ermita es practica l'escalada i el parapent.

Santa Brígida és una santa irlandesa dels segles V-VI d.C. Brighid singnifica en gaèlic "la més forta".”

Selva : Veure en un mapa més gran.

El casc antic d'Amer és un bon lloc per passejar-hi, sense presses ...