Ermita de Sant Segimon del Bosc – Sant Feliu de Buixalleu / Selva

Situació: En terrenys de Sant Feliu de Buixalleu, municipi de la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle X – “L'església actual, bàsicament del segle XVI, s'assenta sobre un temple romànic, del qual ha conservat el traçat. Tot el conjunt fou restaurat l'any 1953.”   - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant, al voral del camí.

Accés – Visitada: 10/09/2016.

Ens hem dirigit a Sant Feliu de Buixalleu per la carretera GIV-5522. A l'entrada d'aquesta població, en un lloc (0), entre els PK 4 i 5  (*) situat a 41 47 25.8 02 35 05.0, veiem uns senyals, (Sant Segimon / Santa Bàrbara) indicant-nos la continuació, per l'esquerra.

Ben pocs metres més endavant ens trobarem en un lloc (1) situat a 41 47 28.7 02 35 06.8, on hi ha una derivació doble, presidida per una muntanyeta de terra . Hi ha uns discrets indicadors: per l'esquerra a Santa Bàrbara, per un camí de terra , per la dreta a Sant Segimon, per una carretera asfaltada, cap a on ens dirigirem.

A partir d’ara continuarem per una solitària carretera, sempre asfaltada, on sols trobarem les següents desviacions:

(2) A 41 48 40.6 02 33 57.1, indicat:  per la dreta es va al restaurant Can Puig. Per l'esquerra, continuarem cap a Sant Segimon.

(3) A 41 48 41.6 02 33 45.9, trobem una altra indicació, amb les mateixes instruccions. També continuem per l'esquerra. Ja veiem l'esglesieta que busquem.

(*) Creiem que aquesta carretera mor aquí, sense que aparegui el senyal del PK nº 5.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 5,7 km.

Edifici religiós, situat en un turó al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu.

Edifici d'una sola nau de planta rectangular, amb un absis semicircular com a capçalera.

La façana té una porta en arc de mig punt adovellada, i un campanar d'espadanya.

Davant de la façana hi ha adossat un atri amb arcs de mig punt molt rebaixats. Els murs es troben reforçats als laterals per tres contraforts.

Els murs estan realitzats amb maçoneria i arrebossats.

Notícies històriques

Segons una consueta d'Arbúcies, aquest santuari existia ja el 923 i depenia de la parròquia d'Arbúcies. Segons aquesta consueta restaven unides les esglésies de Santa Maria de Lliors, Sant Pere Desplà, Sant Nazari, Sant Climent i Sant Iscle.

L'any 1244 Sant Segimon del Bosc consta com a ajuda de Sant Feliu de Buixalleu, caràcter que va mantenir al llarg dels segles.