Ermita de Sant Salvador – Os de Balaguer / Noguera

AMPLIACIÓ 1      AMPLIACIÓ - 2

En terrenys d’Os de Balaguer hi hem localitzat dues edificacions amb el mateix nom:

D'entrada cal dir que no hem trobat cap tipus d'informació al respecte, llevat d'unes minses referències que ofereix la pàgina web de l'Ajuntament d'Os de Balaguer – Llocs d'interès, a més de les dades exposades en un plafó informatiu situat davant de l'ermita, i que afortunadament, es troba en perfecte estat, a dia d'avui.

A la pàgina web de Google Earth, sols hi ha un anònim visitant identificant la situació d'aquesta ermita. Una fotografia corrobora la seva identitat.

Situació: En una zona on hi havia hagut un antic nucli de població medieval abandonat, en terrenys d'Os de Balaguer, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Medieval

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 29/04/2016:

L’itinerari d’avui comença al lloc on hi ha el Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles:  N 41 52 58.5 E 00 39 34.1

Us remetem a aquesta pàgina per tal de planificar la present visita a Sant Salvador. També aniria bé fer una atenta mirada al M A P A que ens ha portat fins a aquest santuari.

Punt de sortida i direcció inicial del camí, des del Santuari.

Ermita de Sant Salvador – Os de Balaguer - Itinerari - Detall part inicial del tram de camí des del Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles - Captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals

A continuació anirem detallant les poques desviacions que hem anat trobant, des del santuari.

• A 41 53 48.0 00 39 09.5 trobem una desviació. Hi ha indicacions: Sant Salvador, Montessor i Mas Gorreta. Seguim per l'esquerra.
  • A 41 53 53.0 00 39 06.0 hi ha una desviació. No hi ha indicació. Continuem per la dreta.
  • Finalment arribem a Sant Salvador - N 41 54 34.0 E 00 38 45.0 - indicat, a l'esquerra del camí. Aparquem al davant.
  • Des del Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles, fins Sant Salvador hi ha una distància aproximada d'uns 4,4 km.
  • Hem fet el viatge amb un vehicle 4x4. No tenim anotat que hàgim trobat cap dificultat específica durant el recorregut. Pensem que llevat circumstàncies meteorològiques adverses, es pot circular, amb un vehicle de turisme. Com sempre en aquest casos, conduint amb precaució.

Finalment, dir que, havent introduït les coordenades citades anteriorment, en un mapa de Google, ens ha confeccionat automàticament el  M A P A del recorregut, des del Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles, fins a l'Ermita de Sant Salvador.

Altres:

• A la pàgina web de Wikipedia, amb dades d'Os de Balaguer, aquesta ermita no hi apareix relacionada (Abril 2016).
  • Tampoc hi ha cap referència a la pàgina de Patrimoni.Gencat - (Abril 2016).
  • A la comarca de la Noguera, hi hem trobat un munt de cartells indicatius en molts punts. En pocs llocs del nostre país estem tant ben servits.  Felicitem a la persona o persones de qui depengui aquesta tasca, pel magnífic treball realitzat.