Ermita de Sant Romà – Brunyola / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Brunyola, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Capella de Sant Romà - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 09/09/2016.

Punt d’inici: Circulant en sentit sud per la carretera GI-533, en un lloc (0), a tocar de la fita del PK nº 11, situat a 41 54 46.8 02 43 56.7 prenem una sortida a mà dreta, indicada per anar a Brunyola, i entrem a una carretera que al mapa de Google s'identifica com a carretera de Sant Martí.

(1) A 41 54 51.1 02 42 56.6, girem a mà dreta. Indicat – Sant Roc a 2.700 m. Continuem, ara,  per un camí de terra.

(2) A 41 54 57 02 42 58 Desviació. Continuem per l'esquerra. No està indicat. El camí és transitable.

(3) A 41 55 17 02 42 25 passem per un lloc habitat. Hi veiem una ermita. No en teníem cap constància. No ens hi entretenim avui, i seguim el camí. Després, a casa, amb les coordenades recollides en el lloc, identifiquem aquest indret com a Can Pèlach, al municipi de Vilobí d'Onyar  (Mas de Can Pèlach Vell del segle XV i el Nou, del segle XVIII).

(4) A 41 55 27 02 42 01 tornem a trepitjar terreny asfaltat.

(5) A 41 55 34.6 02 41 54.5 Prenem una sortida de la carretera, a mà dreta i en pujada. Hi ha un indicador. Recorrem els darrers cent metres per un camí de terra. Aparquem.

La introducció seqüencial de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta la confecció automàtica del mapa del recorregut, que és correcte, llevat dels darrers metres del camí, en el punt (5), en el que el sistema no reconeix aquesta darrera part de la ruta.

M A P A de l’itinerari – Distància aproximada: uns 4.500 metres.

Localització: (6) N 41 55 40.8 E 02 41 52.8 – Altitud: 169 m.

“ Descripció:

Edifici aïllat de planta rectangular, absis, pòrtic occidental, sagristia adossada i coberta de doble vessant a laterals.

Està situat al costat mateix de la casa del mas Salló, aturonada i no gaire lluny del camí que va de Sant Dalmai (Vilobí d'Onyar) a Sant Martí Sapresa.

Consta d'una nau de planta rectangular i un absis semicircular de planta de ferradura, d'estil romànic. La sagristia, adossada a migdia, i la porxada de ponent són elements posteriors, com el campanar d'espadanya doble i el portal adovellat.

La façana presenta una porxada aterrassada, amb dos pilars quadrangulars i una coberta de doble vessant a laterals i bigues de fusta. La façana pròpiament dita és arrebossada i pintada de blanc, encara que en mal estat de conservació.

Mostra un portal adovellat de pedra escairada, un ull de bou i un gran campanar de cadireta de dos ulls, culminat amb tres pinacles quadrangulars.

A la banda de migdia es conserven dos contraforts, prop de la sagristia adossada a ponent.

A l'interior, a banda del cor, situat a ponent i accessible mitjançant una petita i atrotinada escala, hi ha mobiliari litúrgic, bancs i representacions de Sant Romà soldat, Sant Josep i la Mare de Déu.

També cal destacar l'existència, a la cupuleta de la volta de quart d'esfera de l'absis, de poques restes de pintures antigues, indesxifrables a primer cop d'ull.

Sota el cor hi ha diversos exvots relacionats amb l'antic servei militar obligatori, ja que el sant titular és Sant Romà, el soldat.”