Ermita de Sant Quintí – Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Altres noms: Ermita de Sant Quintí de Cambrils - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 26/05/2017:

Punt d'inici: En un lloc de la carretera L-401, situat entre els PK 21 / 22 (Més aviat a la vora del PK nº 21), situat a (0) - 42 08 14.3 01 24 09.2, prenem una sortida que accedeix a un camí de terra, que es divideix en dues branques. Per la dreta, en baixada, aniríem a parar al Mas Sala.

Nosaltres continuarem per l'esquerra, també en baixada. No hi ha cap indicador.

Com sigui que al cap d'uns deu metres hi ha una cadena al bell mig del camí que barra la continuació del pas als vehicles a motor, queda clar que hem d’aparcar el cotxe als voltants i caminar una estona. Som-hi.

Al tornar la vista enrere, veiem aquestes boniques imatges

Durant la propera part del recorregut trobarem alguns camins que marxen o se’ns incorporen al nostre.

A manca d'indicacions, cal seguir sempre per la pista principal, el camí més trepitjat.

De totes maneres, al nostre quadern de viatge tenim anotades les desviacions més notables, i  que tot seguit facilitem:

(1)42 08 08.8 01 24 13.9 – Desviació. Continuem per l'esquerra.

(2)42 08 01.9 01 24 16.1 – Sols destacar que aquí el camí fa una evident corba. Com anècdota diguem que avui hi ha “aparcades” unes bales de palla de notables dimensions.

(3)42 08 08 01 24 16 – Tot i que al mapa de Google no es veuen, en aquest lloc, avui en dia, hi ha unes portes de ferro de color blanc, que per la mida, no passen gens desapercebudes. Semblen noves i potser per aquesta raó, no es veuen al mapa.

En un moment donat, a mig camí,  si estem atents, veurem l'elefant" i l'ermita de Sant Quintí al costat.

(4) 42 08 07.9 01 24 19.6 - Darrera desviació. Passem per dalt (pista principal). L'ermita està aixoplugada sota aquest arbre.

Tot seguit presentem una sèrie de fotos del camí, sense cap ordre determinat.

M A P A del recorregut

• Només al començar, Google Maps ja no reconeix la part inicial del camí. Llavors no ens queda més remei que documentar manualment l'itinerari.

• Val a dir que la passejada a peu no ha tingut cap mena de dificultat. Tot xino xano, hem trigat una mitja horeta per anar i una altra mitja de tornada.
  • En cap moment hem tingut el més mínim dubte per orientar-nos. El camí és diàfan, llevat de la darrera part, però fins i tot descobrim aviat l’església.
  • Durant la caminada, sobretot a la tornada, tenim ben a la vista la caiguda d'aigua de la Font del Racó i les cases veïnes – Llevat que hi hagi “sequera”.

Una bonica flor silvestre, tanca l'excursió d'avui.

• A la darrera part del camí hi ha una supèrbia pedra de dimensions considerables.

"Dictamen final" -  Una perfecta “excursió familiar”.

“ Descripció

L'església de Sant Quintí es troba emplaçada al fons d'una frau, prop de la ribera Salada, sota la tossa de Cambrils.

És una construcció molt simple, amb una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada i capçada per un absis semicircular amb el mateix tipus de volta.

L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc preabsidal apuntat en degradació.

El mur de migjorn té un arc de mig punt excavat al mur.

El parament, propi del segle XII, és de carreus ben tallats i disposats en filades uniformes i regulars.

La porta primitiva es troba al mur de migdia, tapiada, i és d'arc de mig punt de grans dovelles.

La porta actual és de llinda de fusta i es troba al frontis. Damunt seu hi ha una finestreta cruciforme.

A l'absis hi ha una altra finestra de doble esqueixada i arc de mig punt monolític.

No se'n coneixen notícies històriques.”