Ermita de Sant Quintí – Castellbisbal / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellbisbal, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Aparenta un relatiu bon estat. Situada dins d'una finca de propietat privada, els terrenys del mas de can Pedrerol de Baix, no és accessible lliurament. Restaurada l'any 1980.

Les fotografies d'aquest reportatge han estat fetes des de fora de la finca.

Accés - Visitada el 20/02/2015:

Situada a tocar d'una zona industrial, i envoltada per un munt de carreteres, vàrem mirar de localitzar a través de Google Maps la posició d'un punt, des d'on poguéssim acostar-nos-hi.

Havent determinat sobre el paper les coordenades d'aquest punt d'inici 41 26 38.7  01 59 43.3,   vàrem introduir aquestes dades al nostre navegador. Al mapa de Google s'identifica aquest lloc al carrer Ferralla.

En aquesta ocasió, no tenim cap queixa: amb la precisió d'un malabarista, el nostre TomTom ens ha conduït al lloc desitjat. No hi ha cap indicació.

A continuació hem entrat en aquesta zona industrial, segons detall del mapa que segueix. Hem aparcat el nostre cotxe 41 26 42.5 01 59 35.9 i hem pres les fotografies de rigor.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

Capella formada per una nau rectangular amb un absis semicircular a llevant, sense arcuacions.

A mig dia, prop del presbiteri, s'obre una absidiola semicircular a la qual les dues lesenes, que arranquen del sòcol, no arriben a la part superior.

Les finestres són de doble esqueixada. La porta és de mig punt, amb una arquivolta en degradació entorn de l'arc d'obertura.

No hi ha timpà sinó un reixat modern.

La capella, totalment arrebossada a l'exterior i engalbada a l'interior, està coberta amb una volta de canó apuntada i, només en petits indrets on l'arrebossat ha saltat, es deixa entreveure l'aparell divers: d'espiga, amb còdols, de carreus petits, grans i quadrats, i encara més grans a les cantonades...etc.

Aquest fet ens fa pensar que potser es va edificar o restaurar en diversos períodes.

Notícies històriques

La capella es troba situada a un indret on hi hagué una vil·la romana, d'origen republicà, l'ocupació de la qual és testimoniada, en temps de l'Imperi, fins el segle III dC.

Després el temple dedicat a Sant Quintí està documentat els anys 1137, 1160 i el 1246.

Després d'aquestes dues primeres dates esmentades, el Bisbe de Barcelona es queixà de Ramon Bremon de Castellbisbal, perquè aquest hauria perjudicat dit prelat i els seus alous de Castellbisbal, així com als seus homes. A més, Ramon Bremon, s'havia venut la vila de Sant Quintí.

Cal recordar que el Bisbe de Barcelona era el Senyor superior de Castellbisbal i que hi tenia com a castlans els de Castellbisbal.

Vers 1980 fou restaurada pels propietaris que asfaltaren també l'entorn.”