Ermita de Sant Pau – Arbolí / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: Situada per sobre del poble d'Arbolí, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XIII – Obra Popular - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem, doncs no és accessible lliurament, tot i que exteriorment presenta un bon aspecte. Hem aparcat al davant. A la dreta de la carretera, instants abans d’arribar-hi, hi ha una esplanada on pensem que també s'hi pot aparcar.

Accés – Visitada el 21/04/2017:

(0) - El punt d'inici per anar a Sant Pau ha estat en un lloc de les afores - 41 14 31.6 00 56 47.5 -   a l’entrada d’Arbolí, (o a la sortida, segons es miri) a tocar de les cases del poble. Segons el mapa de Google aquest lloc s'identifica com a avinguda de la Vall i/o  també com a carretera TV-7012.

Segons el mapa del ICG de Catalunya, i referit a aquesta carretera, el lloc de partida correspondria al PK nº 0 d’aquesta via.

(1) – A 41 14 22.1 00 56 15.3 trobem una desviació. Hi ha un indicador: Mas del Salin. Nosaltres continuem per la dreta i amunt.

(2) – A 41 14 25 0 56 18 Se’ns incorpora un camí per la dreta. Nosaltres continuem recte i amunt.

(3) – A 41 14 35.7 00 56 27.1 Desviació. Hi ha un indicador. A l'esquerra al mas del Salin. Nosaltres continuem per la dreta, en pujada.

• Recorregut total aproximat: 2,6 km. Tot asfaltat.
  • En aquest cas concret, la introducció de les coordenades en un mapa de Google, no ha donat resultat. No reconeix com a transitables algunes zones del recorregut, que en realitat si que ho son.
  • Si examinem un a un els mapes que facilitem, ja es veu que alguns trams del camí son difícilment reconeixibles ...

“ Descripció

Edifici de planta rectangular, bastit de paredat arrebossat exteriorment de dues plantes i cobert per una teulada a dos vessants.

El pis superior és sobreposat atès que l'ermita és coberta interiorment a dos vessants amb bigues careneres que reposen sobre un arc de mig punt central.

El pis, ampliat per la banda de llevant, és dedicat a l'habitatge de l'ermità.

La façana presenta la porta, dues finestrelles, un ull de bou obert al pis i un campanar d'espadanya.

El conjunt és reforçat per contraforts pel costat de ponent.

Interiorment és enguixat, amb un banc d'obra a cada costat.

Al fons s'hi obre una porta que mena a una cova, amb tradició eremítica.

El terra és enrajolat.

És situat en un petit replà, a 855 m d'altitud.

Notícies històriques

Hi ha referències de l'ermita ja el s. XIII, continuadora d'alguna possible habitació eremítica anterior.

Posteriorment s'hi afegí el pis superior i dependències adequades per a l'ermità.

Hom hi havia fet donació de terres.

El 1936 fou cremat el retaule, però la imatge fou salvada gràcies a ser duta al poble, on roman actualment per mor a robatori.

Actualment hi ha una monja que se n'ocupa.

Els anys vint, a causa del seu estat rònec, fou reconstruïda.”

Parapent al Baix Camp

El Baix Camp és un dels llocs de Catalunya on es practica el parapent.

Algunes cornises naturals com aquestes (no necessàriament aquestes), constitueixen unes excel·lents bases de llançament, ideals per aquest esportistes.

Envoltats de feréstecs paisatges, poden gaudir de la seva afició favorita en aquests  meravellosos paratges.

Vistes durant el recorregut que discorre des d'Arbolí a Castillejos