Ermita de Sant Miquel de Mata – Mataró / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mataró, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Documentada des del segle XI, reconstruïda al XVI i reformada al XVIII.

Segle XV, segons Patrimoni.Gencat.

A la casa del costat, la masoveria, hi ha un cartell que diu: Centre de Formació i prevenció “La Closka”. Durant la nostra curta estada, no hem vist a ningú.

Accés - Visitada el 30/04/2015:

Hem iniciat l'itinerari d'avui a Mataró, en una plaça amb rotonda, que al mapa de Google s'identifica com a plaça de la Verema (41 33 27.2 02 27 17.5), prenent una sortida en sentit nord, indicada per anar a Sant Andreu de Llavaneres, sense arribar-hi. Ens trobarem llavors circulant una estona per la carretera BV-5031.

• A 41 34 06.8 02 28 17.2, girem a mà esquerra. Indicat: Sant Miquel, Sant Martí, Los Cedros. Circularem una curta estona  per un camí on les rodes del cotxe trepitgen asfalt i al bell mig del camí hi ha terra. Aviat trobarem al davant l'entrada a “Los Cedros”; continuem per l'esquerra. Més tard un cartell ens dona la benvinguda al Parc.
  • A 41 34 09.2 02 27 51.2 trobem una desviació. Indicat: per la dreta aniríem a Sant Martí de Mata. En el nostre cas, girem a l'esquerra, per anar a Sant Miquel de Mata, situat a cinquanta metres. Hem aparcat al davant, en una esplanada.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

Edifici religiós. Petita ermita d'una sola nau coberta per una volta ogival de tres trams, dos d'ells de planta quadrada, i absis poligonal.

Les voltes tenen les nervadures de pedra. Només hi ha esculturades les claus i les carteles d'arrencament de les voltes.

Exteriorment està coberta per una teulada de dos vessants.

L'entrada principal és al mur lateral dret, que presenta una gran porta dovellada, una espitllera i tres contraforts.

Al costat de l'Evangeli hi ha la capella de la Mare de Déu, possiblement de finals del segle XVII o principis del XVIII. De la mateixa època és també la sagristia adossada al mateix costat, amb una porteta que comunica amb el presbiteri.

El retaule principal és d'estil renaixentista.

A l'exterior, a l'entorn de l'absis i al davant està situat el cementiri del veïnat, i adossat a l'altre mur del temple hi ha la casa de l'ermità, masoveria coneguda com Cal Monjo.”

Continuant amunt, seguin pel mateix camí que ens ha portat fins aquí, arribarem a