Ermita de Sant Martí – Sant Mateu de Bages / Bages

Ermita de Sant Martí – Sant Mateu de Bages

... enfilada sobre el marge esquerra del camí, mig amagada entres els arbres, veurem l'esglesiola ...

En front de la façana davantera hi ha una pedra de respectables dimensions, molt ben tallada ...

I T I N E R A R I

Situació: Diuen (perquè nosaltres no l'hem vista, potser estava més endavant ...) que a uns 200 metres de la masia de Claret de la Serra, en terrenys de Sant Mateu de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Tot i que tant a Patrimoni.Gencat com a Pat.mapa es digui que és una ermita romànica, cap de les dues pàgines informa d'una data concreta.

A la primera hi consta segle XIX. Evidentment no és una data per a una església romànica. Deu ser la data d'alguna restauració recent.

A la segona, sols hi consta que és un edifici de pedra de construcció antiga no datada.

Als sols efectes de poder classificar-la amb una data, li adjudiquem la del segle XIII, sense que això suposi cap més efecte que el fi descrit.

Evidentment, en cas de tenir noves notícies al respecte, procediríem a l’esmena oportuna.

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí d’accés.

Accés - Visitada el 02/05/2014:

Circulant per la carretera C-55 (Olesa de Montserrat – Solsona ) en sentit nord, en un lloc situat a 41 50 40.5 01 43 17.3, entre els PK 50/51 (Poc més endavant del PK 50)  d'aquest vial,  prenem una sortida, indicada, que ens aboca a la petita localitat de Valls de Torruella.

Tot seguit sortim de Torruella circulant per la carretera BV-3002 (Carretera de Valls de Torruella a Salo) en direcció a aquesta darrera població, però no hi arribarem.

(0) - En un lloc situat a 41 50 28 01 39 56, entre els PK 6-7,  abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà dreta, indicada per anar al Raval de Meja.

(1) – Com a punt de referència, a 41 51 13 01 39 55, deixarem a la nostra dreta una edificació identificada com a Can Rojas.

(2) A 41 51 18 01 40 05 trobem una desviació. Continuem per l’esquerra, segons una indicació que hi ha per anar a Claret de la Serra.

Fins aquest lloc hem trepitjat terreny asfaltat. Ara circularem una estona sobre grava menuda i més endavant per un camí de terra. Llevat de que hàgim arribat fins aquí en un 4x4, caldria plantejar-se la continuïtat de la marxa. No podem oferir dades contrastades, però creiem que en qüestió de mitja horeta, com a molt, a peu, es pot arribar ben bé a l'església.

(3) – Uns dos-cents metres més endavant (41 51 23.6 01 40 07.6), trobem una altra desviació. Continuem per l'esquerra.

(4 ) – Finalment, quan arribem a 41 51 43.0 01 39 49.0, enfilada sobre el marge esquerra del camí, mig amagada entres els arbres, veurem l'esglesiola que buscàvem. Hem aparcat al voral del camí.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Edifici religiós. Ermita situada a uns 200 mts. de la masia Claret de la Serra, dalt d'un turó.

És un edifici de pedra de construcció antiga no datada.

Té una nau de 16'15 mts. x 3'05 i un absis llis de 3'30 mts. de fons per 2'5 ample. La façana és llisa, amb una porta amb arc deprimit còncau i un òcul a sobra del qual hi ha un arc de descàrrega; acaba amb un campanar d'espadanya simple.

Coberta de teula sobre volta de pedra. Bon estat de conservació, està arrebossada en algunes parts de l'exterior, i enguixada en l'interior. Utilització de carreus molt regulars.”