Ermita de Sant Marc – El Montmell / Baix Penedès

Ermita de Sant Marc – El Montmell

Situació: En terrenys de El Montmell, municipi de la comarca del Baix Penedès - (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

“L'edifici és una construcció de tradició romànica molt modificat en el gòtic. El conjunt està format pel temple, un porxo situat davant l'accés i l'antiga casa de l'ermità.” - (Diputació de Tarragona).

Protecció: BCIL- (Patrimoni.Gencat).

Estat: La part exterior de l’edificació es manté en peus. És lliurament accessible, doncs hem trobat la porta d’entrada oberta. L'interior, sobri, completament buit, presenta un aspecte d'abandonament.

El porxo i la casa de l'ermità, estan en un estat deplorable, ruïna total. En un panell informatiu situat al davant, es diu que hi ha un cup,  una cisterna i un forn. Certament, aquest elements, són difícils d’identificar ...

Accés - Visitada el 05/12/2014:

Per visitar aquesta edificació, hem partit des d’un lloc (41 20 29.8 01 28 07.3) situat a la carretera TV-2443 (Aiguaviva – Vila-rodona), entre els PK 14 i 13, on hi ha l’inici d’un corriol, indicat, per poder arribar a l’ermita de Sant Marc.

Hem aparcat el cotxe al voral de la carretera i ens hem disposat a continuar el camí a peu. Camí que algunes fonts d'informació (Pat.mapa) - (Diputació de Tarragona) indiquen que “l'accés és difícil” .

Home, certament, l’accés, no és gens còmode, però pensem que no requereix pas cap “especialització”. Ara bé, tampoc ens atrevim a dir que és una "ruta familiar", una ruta senzilla, per a tothom.

La caminada comporta transitar per un rosari de pedres, pedretes i pedrots, que no fan gaire agradable el passeig, però que en qualsevol cas, en quinze minuts de caminada, ens permet arribar al destí.

Oferim tot seguit unes quantes fotos del camí, i que cadascú actuï en conseqüència ...

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

A l'ermita de Sant Marc s'hi accedeix per un corriol que surt per la dreta de la carretera, davant una pedrera on s'exploten graves per a la construcció.

L'accés és difícil, ja que es troba al cim d'una muntanya.

Capella d'una sola nau amb volta de canó apuntada, que fou ampliada i modificada amb un absis gòtic cobert amb volta.

El campanar és de cadireta i la porta, amb arquivolta, és a la façana sud, on hi ha restes d'un porxo amb una gran arcada d'additament posterior.

A la dreta de l'edifici també es troben les restes de les dependències de l'ermità.

Des de l'exterior es veu perfectament la diferència d'alçada que hi ha entre les dues parts de l'edifici, la romànica i la gòtica.

Notícies històriques

La trobem documentada ja a l'any 1370. En ella se celebrava i encara se celebra el tradicional aplec de Sant Marc.

A causa dels fets de 1936 fou cremada i abandonada per l'ermità, amb la qual cosa avui es troba bastant enderrocada, sobretot el porxo i la casa de l'ermità.”

• Remarca:

Si s’observa atentament el mapa, es veu que a l’altra banda del turó, on hi ha plantada aquesta ermita, apareix ben visible un altre corriol que sembla ser que també hi accedeix. Desconeixem l’estat d’aquet camí. En qualsevol cas, i com diem sempre, nosaltres sols descrivim el terreny que trepitgem.