Ermita de Sant Mamés – Vilaller / Alta Ribagorça

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Vilaller, població del municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alta Ribagorça (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant, en una esplanada sense asfaltar.

Accés - Visitada el 21/09/2012:

Sortint de Vilaller i circulant per la carretera N-230 en sentit nord (Vielha), ben aviat, a escassos 100 metres abans del PK 133 d'aquest vial, a l'esquerra (42 29 02.64 00 43 06.93), hi ha un cartell indicatiu – Verge de Riupedrós – assenyalant una sortida de la carretera, per on continuarem.

Al cap d'uns 50 metres, veurem a l'esquerra l'edificació que busquem.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

Petita ermita d'una sola nau, i amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó.

La teulada és a dues vessants situada als afores del nucli de la vila.

Conserva les característiques d'una construcció rural, tot i que ha estat reformada modernament.

Destaca la seva porta d'accés de mig punt, construïda amb dovelles, que contrasten amb la pedra sense treballar del conjunt.

L'interior, presenta murs emblanquinats i el presbiteri decorat modernament amb la figura de Crist al centre, i altres figures religioses.”

• Una mica més endavant d’aquesta ermita, seguint el camí per on hem arribat, ens conduirà a un pont penjant, on una gran pedra situada al bell mig en priva el pas als vehicles, donat el mal estat de les bigues de fusta que constitueixen la passarel·la.

Travessant-lo a peu, una vegada a l'altra costat, veurem el Santuari de la Mare de Déu de Riupedrós (Segle XX – Generalitat de Catalunya), curiosa edificació amb la façana construïda amb còdols de riu.

"L'ermita original està documentada al segle X i era una ermita pel la qual els habitats de Vilaller sentien una gran devoció." (Ajuntament de Vilaller).

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.