Ermita de Sant Joan de Carratalà – Aitona / Segrià

Situació: A les afores, al sud d'Aitona, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XIII - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Còmode aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 11/05/2013:

Sortint d'Aitona en sentit sud, i circulant per la carretera LP-7041b en sentit Serós, entre els PK 9 i 10, trobarem un trencall a la dreta, degudament indicat, per on continuarem (N 41 28 59.67 E 00 26 38.12).

Al cap de ben poc trobarem una desviació, indicada, continuarem per la dreta. Ens trobarem llavors circulant una estona per un passeig asfaltat, flanquejat per plataners a banda i banda

fins arribar a una altra desviació: recta, hi ha la Cova del Pare Palau. Continuarem per la dreta, per un camí també indicat, de terra, perfectament transitable, fins arribar a l'edificació que busquem.

Localització: N 41 29 08 E 00 26 49 – 136 m.

Altres: De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Al SE de la vila, al camí de Seròs, hi ha el santuari de Sant Joan de Carratalà, d'època romànica i absis semicircular, la construcció del qual s’atribueix als hospitalers, senyors de Carratalà, potser sobre una antiga mesquita.

Segons un document del 1168, Sant Joan era integrat en la pabordia de Sant Llorenç de Lleida.

El castell de Carratalà o de Calaterrà, les restes del qual Pita Mercé identifica amb les pròximes a l’esmentada ermita, fou d’origen islàmic, coetani del d’Aitona, esmentat ja el 1120 en els pactes citats entre Avifelel i Ramon Berenguer III.

Fou dels hospitalers (dins la comanda de Torres de Segre) i gaudiren de rendes sobre aquest castell els canonges degans de la seu de Lleida (segles XV i XVI).

Prop de Carratalà hi ha una antiga torre de defensa medieval anomenada los Pilarets.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.