Ermita de Sant Joan d’Algars – Batea / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Algars, antic llogaret del municipi de Batea, a la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. El dia de la nostra visita la trobem tancada de forma precària, però lliurament accessible.

Situada a mitja alçada d'un turó presidit per les restes del Castell d'Algars. Les vistes des del cim, són extenses panoràmiques.

Avui, després d'uns dies de generoses pluges, el riu Algars presenta un inusual caudal d'aigua.

Aquesta corrent fluvial, històricament ha fet sempre de frontera natural entre Aragó i Catalunya.

Per arribar-hi i per a altres informacions, visiteu la nostra pàgina del Castell d'Algars.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Ermita d'una nau, està feta amb carreus ben escairats com a reforç dels angles combinats amb pedra menys treballada a la resta.

La porta d'accés està centrada a l'eix de la nau, d'arc apuntat i adovellat, no hi ha cap finestra i és de planta rectangular.

La coberta és a dues aigües de teula, encara que alguna part conserva l'original amb lloses de pedra; a l'interior trobem quatre arcs ogivals.

Sobre la porta hi ha restes d'una llosa amb inscripció, així com dibuixos geomètrics llaurats a les seves dovelles.

Té, a banda d'una vinculació física, una d'històrica amb el castell d'Algars.

Mascaró, respecte això escriu: "...construcción de techo abovedado, sostenido por robustos arcos ojivales, acusa remota época.

¿Debió ser, acaso, antigua parroquia de los habitantes del "castrum" de Algás que menciona Alfonso II - (d'Aragó, I de Catalunya; o sigui "El Cast")- en sus Cartas-pueblas, o mejor, un más reciente eremitorio, fundado en época posterior por los Hospitalarios de San Juan de Jerusalén? ...Junto a sus muros, se encuentran las ruinas de una antigua adeificación, que bien pudo ser en sus principios una vivienda, y que en 1781, era el almacén de los diezmos de todos los terratenientes de Algás y Piñeras".

L'església parroquial de sant Joan d'Algars, avui ermita de Sant Joan, ha estat reconciliada i restituïda al culte l'any 1942.

L'aplec: el 24 de juny, fins 1936. Algars és un antic poble del terme municipal de Batea.

Notícies històriques

Trobem esment de l'església de Sant Joan, d'Algars, a un testament de l'any 1500 i sembla ser que pogué havia estat la parròquia dels habitants del castell i nucli del poble.

Notícies referents al pujol en el qual s'assenten les actuals ruïnes del castell d'Algars, les indiquem a la fitxa corresponent a aquest castell, dominador d'un tram llarg del riu Algars, i que hom coneix habitualment com a "castell de Sant Joan", sens dubte amb relació al patronatge de la capella - no pas d'estanyar en una fortalesa que fou dels hospitalers de Sant Joan-.

Anteriorment tingueren la propietat del paratge els templers, dels quals l'orde fou extingida a principis a començos del segle XIV.

Fins aleshores, els llocs d'Algars i Batea corresponien a la "comenaduria de Miravet" del Temple. Batea i Algars constituïen, conjuntament, una comanda en la divuitena centúria (Miret).

El 1802, Carles IV d'Espanya incorporà a la Corona tots els béns i dominicatures de l'orde hospitaler.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Juny 2014):

“Descripció:

Es troba situada al peu del Castell d'Algars, en un replà a la meitat del camí d'accés al castell, a la riba dreta del riu Algars.

Descripció:

Una mica més avall del castell d'Algars,s'ha conservat l'ermita de Sant Joan, antigament la capella del castell.

L'ermita és un petit edifici de planta rectangular i capçalera plana, orientada a l'oest.

La teulada és sostinguda per set arcs de diafragma apuntats, a uns 50 cm l'un de l'altre, excepte els dos del mig, que són a un metre.

Les arcades estan realitzades en pedra molt ben treballada, i arrenquen de terra formant una bancada perimetral de mig metre d'alçada.

La coberta bastida a dues aigües, està  formada per lloses col·locades a salta-cavall damunt dels arcs de diafragma.

A la façana de llevant trobem la senzilla porta d'entrada al temple, adovellada de perfil ogival.

Un aspecte característic de l'ermita és el tractament que mostren les seves proporcions, calculades segons la secció àurea i segueix el mateix estil arquitectònic característic de l'arquitectura del segle XIII a la regió.

Notes històriques:

El castell d'Algars està documentat des de l'any 1153 en la donació que el compte de Barcelona Ramon Berenguer IV va fer als templers del castell de Miravet amb tots els seus termes.

L'any 1210 l'església d'Algars queda inclosa al bisbat de Tortosa. L'any 1510, segons una làpida, va patir una important restauració.

MAPA de situació

Mostra Terra Alta en un mapa més gran

Batea

Força recomanable: Fer un passeig sense preses pel casc antic de Batea, població on encara hi ha unes minses restes del Castell de Batea.