Ermita de Sant Jaume de Salem – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó, a la serralada de Sant Jaume, en terrenys de Sant Mateu de Bages, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un aspecte correcte. No és accessible lliurament.

Altres noms: Ermita de Sant Jaume de Salerm, Erm, "Heremo" - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 11/07/2014:

Disposant de les dades de situació d'aquesta edificació, des de casa mateix, amb la imprescindible col·laboració de Google Maps, varem planificar la seva descoberta, des de la vessant de Castelltallat. Ho varem intentar el 03/05/2014.

I diem que ho vàrem intentar, donat que, després de fer un munt de tombs per camins de muntanya, vàrem tenir que plegar veles, sense localitzar-la. Alguna cosa havíem fet malament.

De nou vàrem tornar a estudiar el tema, ara, intentant-ho per un altre costat. I així, d'aquesta manera, ens trobem que el dia 11/07/2014, ho hem aconseguit, que no és un mal resultat.

Procedents de Manresa i circulant en sentit nord per la carretera C-55, exactament al PK nº 36, (41 44 59.2 01 48 30.3) abandonem aquest vial per una sortida (0) a mà esquerra, que travessa per un pont, el riu Cardener. En aquest lloc hi ha el PK nº 0 de la carrera BV-3008 (Sant Joan de Vilatorrada – Fonollosa i  que desemboca al PK 114 de la carretera C-25), per on circularem una bona estona a partir d'ara.

Quan arribem a un lloc situat a 41 45 54.4 01 37 43.6 (1) , entre els PK 17 i 18, continuarem per una pronunciada sortida a mà dreta, que ens abocarà a un camí rural (asfaltat), indicat per anar a Cal Pallarès i a Sant Pere Sallavinera. D'aquesta manera abandonarem la carretera BV-3008.

A 41 45 48 01 36 52 (2) sobrepassarem, deixant-la a l'esquerra una entrada a Can Figuera.

A 41 45 53 01 36 09 prendrem una sortida (3) a mà dreta, i abandonarem l'asfalt (*) . Hi ha un cartell: Can Camps. A partir d'ara circularem seguint sempre intuïtivament la pista principal, obviant algunes sortides que marxen o entrades que se'ns incorporen (Aquestes últimes, caldrà tenir-les en compte, a la tornada).

A 41 46 02 01 36 04, trobarem una desviació (4) molt pronunciada per on continuarem: a l'esquerra, i amunt.

A 41 46 12 01 36 08 hi ha una desviació (5): continuem per l'esquerra (recte).

Finalment arribem a destí (6), un lloc, on la pista encara continua, però nosaltres aparcarem el cotxe aquí (41 46 31 01 35 34). Hi ha un discret cartell. Cal continuar a peu el camí, ascendent, (N'hi ha un d'ample a l'esquerra del cartell i un altre més petit, un sender que s'enfila decididament, per la dreta del cartell. En cinc minuts serem a tocar de l’església.

La distància en que hem circulat per camins de terra, des de (*) fins el lloc on hem aparcat ha estat d'uns 2,4 km., en un vehicle 4x4.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Edifici religiós. Ermita situada dalt d'un turó completament amagada per la vegetació.

Edifici d'una sola nau, sense absis, (possiblement fos ensorrat). Coberta amb volta ogival. Està totalment arrebossada en l'exterior.

Presenta campanar d'espadanya simple com culminació d'una façana llisa.

Entrada lateral amb portal en arc i una porta falsa sobre ell i la inscripció on consta l'autor i la data de la restauració (Miquel Camps, 23 del 6 de 1939).

L'interior, també arrebossat, ens mostra un estat mitjanament conservat, hi apreciem la separació de la nau i el presbiteri. La paret del fons està amagada i avançada per un retaule de fusta.”